Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διαθέσει βοήθεια ύψους 140 εκατ. ευρώ (181 εκατ. δολάρια) για να ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας τεσσάρων κρατών της δυτικής Αφρικής τα οποία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα που έχει σημειωθεί ποτέ.

Η χρηματοδότηση αυτή θα αξιοποιηθεί για να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα υγείας, να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα και να αγοραστούν κινητές μονάδες εργαστηριακών εξετάσεων στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία, στη Γουινέα και στη Νιγηρία, όπου πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού τον Μάρτιο.

Πάνω από 97,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για να χορηγηθεί δημοσιονομική στήριξη στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας, καθώς και για να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ανακοίνωσή της.

«Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο», σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων. «Συμβάλλουμε να αλλάξει η κατάσταση επί του πεδίου, αλλά οι ανάγκες αυξάνονται με ρυθμό που ξεπερνάει τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει», σημείωσε η ίδια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν τουλάχιστον 600 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού Έμπολα.