Εξαιρετικά δύσκολη θεωρείται η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία, ενώ η πορεία των εμβολιασμών δεν εκτιμάται ικανοποιητικά, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ». Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας στη χώρα.

«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο», αναφέρει το Ινστιτούτο και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας. «Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε χθες.

Υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά και η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), με τον επιστημονικό διευθυντή της, Κρίστιαν Καραγιαννίδη, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας.

«Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουμε στο όριό μας», δήλωσε στη Rheinische Post, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με Covid-19.

«Δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

«Να τηρηθούν τα μέτρα» το μήνυμα Μέρκελ στους πολίτες

Έκκληση για τήρηση των μέτρων περιορισμού και κατά τις ημέρες του Πάσχα απηύθυνε τη Μεγάλη Πέμπτη (01/04) για τη Δυτική Εκκλησία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας της χώρας.

«Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να ανακόψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, να την σταματήσουμε και κατόπιν να την αναστρέψουμε. Αυτό είναι το θέμα και για το φετινό Πάσχα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Εκείνοι ξέρουν καλά τι να περιμένουν. Και δεν δίνουν πια τη μάχη να κρατήσουν στη ζωή μόνο ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες και νέους», δήλωσε η κ. Μέρκελ στο πασχαλινό μήνυμά της προς της προς τους πολίτες.

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους, αλλά να τους βοηθήσουμε με τη στάση μας. Μαζί θα νικήσουμε τον ιό», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «ένα ακόμη Πάσχα με περιορισμούς», σε στενό κύκλο, με περιορισμένες επαφές, ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να αποφευχθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια.