Φουντώνει η κόντρα ΕΕ και Βρετανίας για τα εμβόλια. Κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε πως «μηδέν» εμβόλια θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η AstraZeneca δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ένωση.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, αναφερόμενος στο πιθανό αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για την παραγωγή των εμβολίων, τόνισε: «δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτούν» τα δύο μέρη, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η παραγωγή από το εργοστάσιο Seneffe στο Βέλγιο και το εργοστάσιο Halix στην Ολλανδία «λίγο πολύ» ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της AstraZeneca στις Βρυξέλλες και έτσι πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για την ΕΕ, είπε. «Αν η AstraZeneca κάνει περισσότερα, δεν έχουμε κανένα θέμα, αλλά όσο δεν εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς εμάς, οι δόσεις μένουν στην Ευρώπη – εκτός από το Covax», είπε σε μια συνέντευξη, αναφερόμενος στο διεθνές σχήμα με στόχο τον εμβολιασμό στις πιο φτωχές χώρες.

«Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση». Τα σχόλια του Μπρετόν προκάλεσαν μια ψυχρή απάντηση από το Λονδίνο, σύμφωνα με τους FT. «Τέτοια σχόλια είναι απογοητευτικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε αυτή την πανδημία μαζί είναι βρίσκοντας έναν τρόπο win-win».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είχε δηλώσει στους FT στις 24 Μαρτίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδίκησε τις δόσεις της AstraZeneca που είχαν παραχθεί στην Ολλανδία στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει η εταιρεία για 100 εκατομμύρια δόσεις προς τη Βρετανία. Όταν ρωτήθηκε αν το εργοστάσιο Halix ήταν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε: «Ναι φυσικά».

Πυρά ΠΟΥ στην Ευρώπη για τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού

Στο μεταξύ, η Ευρώπη δέχεται επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού κατά της COVID-19, η οποία βρίσκεται στην «πλέον ανησυχητική εδώ και μήνες» επιδημική κατάσταση.

«Ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού παρατείνει την πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

«Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος δρόμος που διαθέτουμε για την έξοδο από την πανδημία. Οχι μόνο λειτουργούν, αλλά επίσης είναι πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της προσβολής. Ωστόσο, ο εμβολιασμός γίνεται με μία απαράδεκτη βραδύτητα», προειδοποιεί στην ανακοίνωση ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπη Χανς Κλούγκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται δημοσίευμα του AFP.

«Για να γίνω σαφής: οφείλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία ενισχύοντας την παραγωγή, περιορίζοντας τα εμπόδια στην χορήγηση των εμβολίων και χρησιμοποιώντας και την τελευταία δόση που έχουμε σε στοκ. Αυτήν την στιγμή, η κατάσταση στην περιοχή (Ευρώπη) είναι η ανησυχητικότερη που έχουμε διαπιστώσει εδώ και μήνες» δηλώνει ο Χανς Κλούγκε.

Στην ζώνη της Ευρώπης, η οποία για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνει τη Ρωσία και πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων ξεπέρασε τις 24.000 την περασμένη εβδομάδα και πλησιάζει ολοταχώς το όριο του ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει φθάσει το 1,6 εκατομμύριο, ενώ είχε βρεθεί κάτω από το 1 εκατομμύριο πριν από μόλις πέντε εβδομάδες, σημειώνει ο ΠΟΥ.