Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό με 302 νεκρούς κατέγραψε η Ουγγαρία, τον υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας, και 6.700 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν ημερήσιο αριθμό νεκρών σε παγκόσμιο επίπεδο επί σειρά ημερών, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Το υγειονομικό σύστημα της χώρας έχει δεχτεί υπερβολική πίεση, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, παρά το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει ήδη επεκταθεί στο ένα πέμπτο του πληθυσμού και είναι ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον επόμενο χρόνο θα κριθεί στην κάλπη, σχοινοβατεί ανάμεσα στην επιβολή ενός σκληρού λοκντάουν για την ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας και στις εκκλήσεις για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας ώστε να αποφευχθεί μια δεύτερη συναπτή χρονιά ύφεσης.

Χθες νοσηλεύονταν πάνω από 12.000 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 1.492 σε αναπνευστήρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Καταγγελία από ανεξάρτητα ΜΜΕ

Στο μεταξύ, σήμερα δεκάδες ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα στη χώρα δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας από την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους αναφορικά με τα ρεπορτάζ για το υγειονομικό σύστημα στη διάρκεια της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει επιτρέψει μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά αρνείται ότι θέτει περιορισμούς στο δημοσιογραφικό έργο.

Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τους απαγορεύεται να μιλάνε με το υγειονομικό προσωπικό.

Τα τηλεφωνήματά τους συχνά παραπέμπονται στο υπουργείο Υγείας.

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι ελεύθεροι να μιλάνε στο κοινό, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, επομένως δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει εκεί» αναφέρει η επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε σε 28 ανεξάρτητες εφημερίδες, ιστοσελίδες και άλλα μέσα.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν από τον Ορμπάν να τους επιτρέπει να εργάζονται μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και των εμβολιαστικών κέντρων, να επιτρέπει στους υγειονομικούς να μιλάνε στους δημοσιογράφους και να αντικαταστήσει την περιορισμένη καθημερινή ενημέρωση με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

«Το λιγότερο είναι το ηθικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Η κυβέρνηση λογοκρίνει το πιο σοβαρό δημόσιο ζήτημα του τελευταίου χρόνου. Είναι σκάνδαλο» λέει ο Τάμας Ονόντι-Γκόμπερζ, ο οποίος γράφει στην ιστοσελίδα του αριστερού περιοδικού jelen.hu.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε χθες ότι οι εργαζόμενοι στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβληματα στη δημοσιογραφική κάλυψη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές χαρακτηρίζοντάς τις «βασισμένες σε υποθέσεις και καταγγελίες».

Ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Ορμπάν για επιχείρηση καταστολής της ελευθερίας του Τύπου από το 2010 που ανήλθε στην εξουσία.

Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Fidesz αρνούνται ότι παρεμβαίνουν στο έργο του ελεύθερου Τύπου, όπως τον χαρακτηρίζουν.