Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 χρόνων άφησε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαρτίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στα Τίρανα, έχοντας προσβληθεί από κορονοϊό.

Ο Φίνο ήταν ένας από τους εννιά πρωθυπουργούς της Αλβανίας κατά τη μεταβατική της περίοδο από την πτώση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα και διατέλεσε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας τη δύσκολη εποχή των ταραχών του 1997, όταν στη γειτονική χώρα επικρατούσε μια κατάσταση που παρέπεμπε σε εμφύλια διένεξη.

Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος και υπουργός της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά το το 1997, ενώ μέχρι τον θάνατό του ήταν βουλευτής του κόμματος.

Ο Φίνο υπήρξε ακόμη ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος Αργυροκάστρου, μετά την πτώση του καθεστώτος και ως πρωθυπουργός υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες με την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του Αλβανικού Στρατού και του κράτους μετά τις ταραχές του 1997, όπως και της πρώτης συμφωνίας για την ρύθμιση του ζητήματος των οστών των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 1940-41.

Κηδεύτηκε σήμερα και παρά το γεγονός ότι η αιτία θανάτου είναι ο κορονοϊός, η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.