Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Τένι, χαρακτήρισε «παράνομη» τη συνεδρίαση και τις αποφάσεις που έλαβε το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο (CGN), το προηγούμενο κοινοβούλιο της χώρας το οποίο ανέθεσε σε έναν πολιτικό προσκείμενο στους ισλαμιστές να σχηματίσει κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».

«Η συνεδρίαση είναι παράνομη, οι αποφάσεις της είναι παράνομες και το μοναδικό νόμιμο νομοθετικό Σώμα είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων» που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είπε ο Τένι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Βουλής στο Τομπρούκ.

Ο Τένι αποκάλυψε ότι το σπίτι του στην Τρίπολη λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τους ένοπλους ισλαμιστές.

«Είναι μία από τις κατοικίες που είχαν την ίδια τύχη» σε ένα προάστιο στα νότια της Τρίπολης, πρόσθεσε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους άνδρες της οργάνωσης Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης).

Ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικά, δεν έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια της Τρίπολης και ότι απειλείται η έδρα του υπουργικού συμβουλίου.

Έκανε επίσης λόγο για «απειλές, κλοπές και λεηλασίες» στην πρωτεύουσα και πρόσθεσε ότι «όλες οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες».

«Η Λιβύη δεν μπορεί να κυβερνάται από την ισχύ των όπλων και τα όπλα πρέπει να βρίσκονται μόνο στα χέρια της αστυνομίας και του στρατού», υπογράμμισε.

Οι ισλαμιστές αψήφησαν ευθέως την κυβέρνηση του Τένι, συγκαλώντας το προηγούμενο κοινοβούλιο, στο οποίο είχαν ισχυρή εκπροσώπηση, για να διορίσει τον Όμαρ αλ Χάσι νέο πρωθυπουργό και να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.