Οι έξι γειτονικές χώρες της Λιβύης συμφώνησαν, στη σύνοδο που πραγματοποίησαν στο Κάιρο, να μην επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τρίπολης προκειμένου να επιχειρήσουν να βάλουν ένα τέλος στο χάος και τις συγκρούσεις, κάνοντας μόνο έκκληση για την έναρξη εθνικού διαλόγου.

«Η κοινή πρωτοβουλία των γειτονικών χωρών βασίζεται στη βασική αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» σημειώνεται στην τελική ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των «6».

Στη σύνοδο αυτή μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλγερίας, της Τυνησίας, του Τσαντ, της Αιγύπτου και του Σουδάν καθώς και ένας εκπρόσωπος του Νίγηρα.

Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Όλες οι χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, την οποία χαρακτήρισαν νόμιμη «έκφραση της βούλησης του λιβυκού λαού. Τόνισαν επίσης ότι θα συνεργαστούν με τη λιβυκή κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί «η βάση των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών» που θα επιτρέψουν στις αρχές να ανακτήσουν «το έλεγχο όλου του λιβυκού εδάφους».

Έκαναν επίσης έκκληση να μπει «ένα τέλος στη δράση των ένοπλων ομάδων» και «της βίας και του τρόμου» που σπέρνουν αυτές στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στο Κάιρο Φάιντ Τζιμπρίλ είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές, τα αεροδρόμια και άλλες υποδομές.

Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου, οποιαδήποτε διεθνής ενέργεια θα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την αρχή της μη επέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Οι υπουργοί των έξι χωρών είχαν συνεδριάσει και πάλι τον Ιούλιο στην Τυνησία και τότε είχαν ζητήσει την έναρξη «πολιτικού διαλόγου» για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη.