Παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της πρωτοποριακής θεατρικής σκηνής Φολκσμπίνε του Βερολίνου ο Κλάους Ντορ ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού του κρατιδίου, Κλάους Λέντερερ. Ο Ντορ κατηγορείται για «σεξουαλική παρενόχληση» και «εξευτελιστική συμπεριφορά καθώς και ταπεινωτική μεταχείριση» μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών ηθοποιών και ο ίδιος δηλώνει ότι αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη για τις κατηγορίες, αναφέρει η Guardian.

Ο διευθυντής του Volksbühne, που είχε αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού καλλιτεχνικού διευθυντή τον Απρίλιο του 2018, με δήλωσή του τόνισε ότι «λυπάμαι βαθιά αν πλήγωσα με τη συμπεριφορά μου, τα λόγια μου ή το βλέμμα μου».

Τουλάχιστον δέκα γυναίκες κατηγόρησαν τον Ντορ για απρεπή συμπεριφορά υποστηρίζοντας ότι τις κοιτούσε με απρέπεια, έκανε σεξιστικά σχόλια και έστελνε χυδαία μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στα κινητά τους τηλέφωνα.

Το σκάνδαλο, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, είναι το τελευταίο σε μία σειρά περιστατικών αρνητικής δημοσιότητας που αφορούν στο θέατρο, το οποίο είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά της Ευρώπης.

Το 2018 ο προηγούμενος διευθυντής του, ο Βέλγος Κρις Ντερκόν, είχε οριστεί από τις αρχές του κρατιδίου μετά την αποπομπή του, επί 25ετία διευθυντή του, Φρανκ Κάστορφ. Ωστόσο το προσωπικό διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον διορισμό και τελικά βρέθηκε μια προσωπική λύση, ο Ντορ, ο οποίος θα αποχωρούσε το καλοκαίρι.