Η διαμάχη γύρω από τη χρήση μάσκας από μέλη της βραζιλιάνικης κυβέρνησης σε μια χώρα που θρηνεί καθημερινά χιλιάδες θύματα από την πανδημία της Covid-19, έφτασε σε νέα ύψη αυτήν την εβδομάδα, με έναν από τους γιους του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να φτάνει σε νέα επίπεδα χυδαιότητας, λέγοντας στους δημοσιογράφους τις μάσκες να τις «χώσουν στον κ@@ο» τους.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, βουλευτής και τρίτος σε ηλικία γιος του ακροδεξιού προέδρου, βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητικών δημοσιευμάτων του Τύπου, επειδή φορούσε τη μάσκα κάτω από τη μύτη του τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι ντροπή που αυτός ο σάπιος Τύπος που έχουμε εδώ στη Βραζιλία αρκείται να καλύπτει το ζήτημα των μασκών. ‘Α, αυτός φορά μάσκα, ο άλλος όχι….’ Μπορείτε να τις χώσετε στον κ…λο σας!» , είπε εξοργισμένος ο Εντουάρντο Μπολσονάρου χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήμασταν εκεί για να δουλέψουμε, κάναμε τρεις ενδιάμεσες στάσεις, υπήρχε διαφορά ώρας πέντε ωρών. Όταν η κατάσταση είναι αυτή, δεν έχουμε καν χρόνο να κάνουμε ντους, πηγαίνουμε κατευθείαν στα ραντεβού», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Σήμερα, ο Αλεξάντρε Παντίλια, βουλευτής της Αριστεράς και πρώην υπουργός Υγείας, αντέδρασε ειρωνικά σε αυτά τα σχόλια: «Η Covid-19 δεν μεταδίδεται πρωκτικά. Φαίνεται παράλογο ότι πρέπει να το εξηγήσουμε, αλλά η οικογένεια Μπολσονάρου μας αναγκάζει να το κάνουμε», τόνισε με ανάρτησή του στο twitter.

Η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ έγινε πρωτοσέλιδο όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούχο εμφανίστηκε δίπλα στον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι να μην φορά την μάσκα του.

Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν ειδικότερα η σύναψη συμφωνιών για τη χρήση στη Βραζιλία ενός ρινικού σπρέι κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ.

Με περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και χθες για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Εντούτοις, ο πρόεδρος Μπολσονάρου έχει αυξήσει τις δημόσιες εμφανίσεις του χωρίς να φορά μάσκα, ακόμη και κατά τη διάρκεια περιπάτων.