Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα για δεύτερη συνεχή μέρα νέο τραγικό ρεκόρ 1.910 θανάτων εξαιτίας της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα από τον SARS-CoV-2 έφτασαν τα 71.704, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 260.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 10,7 εκατ. μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας.

Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Μεξικό: 857 θάνατοι και σχεδόν 7.800 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 857 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.793 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των περίπου 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 188.044 νεκρούς επί συνόλου 2.104.987 μολύνσεων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη πιθανόν είναι υποτιμημένος, καθώς στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι, σχεδόν 2,3 εκατ. κρούσματα

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κολομβία ξεπέρασε χθες Τετάρτη το όριο των 60.000 νεκρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας, την 6η Μαρτίου 2020.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο διευκρίνισε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι εδώ 60.082 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 2,3 εκατομμύρια.

Η Κολομβία ξεπέρασε το φράγμα των 50.000 νεκρών την 21η Ιανουαρίου, ενώ έδινε μάχη με το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

Έκτοτε οι αρχές θεωρούν ότι η κρίσιμη φάση ξεπεράστηκε. Oι αριθμοί των θανάτων και των μολύνσεων που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση βρίσκονται σε πτώση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε άρχισε τη 17η Φεβρουαρίου εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών για τον νέο κορονοϊό.

Η Κολομβία κατατάσσεται δεύτερη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω από τη Βραζιλία, και τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Τουρκία: Πάνω από 11.500 νέα κρούσματα στη χώρα   

Η Τουρκία κατέγραψε 11.520 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, ενώ οι αρχές χαλάρωσαν τους περιορισμούς κατά του νέου κορονοϊού.

Εξήντα πέντε άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 28.771.

Το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 2.734.835.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε τα λοκντάουν του Σαββατοκύριακου στις πόλεις μικρού και μεσαίου κινδύνου και περιόρισε τα λοκντάουν στην Κυριακή στις πόλεις με μεγαλύτερο κίνδυνο, σε μια διαδικασία που ονόμασε «ελεγχόμενη εξομάλυνση».

Την Τρίτη, τα τουρκικά εστιατόρια ξαναλειτούργησαν και πολλά παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, όμως οι μολύνσεις αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα την ανησυχία του ιατρικού συλλόγου της χώρας. Αργότερα, η Τουρκία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τις 7 Ιανουαρίου, με σχεδόν 12.000.

Σε μια ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε με το επιστημονικό συμβούλιο για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα δήλωσε πως η χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να χαλαρώσουν τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, ενώ προειδοποίησε για υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων.

«Ο ιός δεν έχει εγκαταλείψει τις ζωές μας. Εντούτοις, οι ημέρες που αυτό θα γίνει, είναι κοντά», είπε ο Κότζα.

«Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να συνιστά απειλή στην επανάκτηση της κανονικής ροής στις ζωές μας. Όμως, το ελέγχουμε και μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα εφαρμόζοντας τα μέτρα».

Λιθουανία: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα, 3.281 θάνατοι

Οι αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 503 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της Βαλτικής να φθάνει τους 200.351.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποκύψει στην COVID-19 3.281 άνθρωποι, σύμφωνα με τη λιθουανική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης επίπτωσης —ή με άλλα λόγια ο επιπολασμός του ιού— τις τελευταίες 14 ημέρες έχει φθάσει τις 254,7 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Μέχρι χθες, 180.235 πολίτες είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό, εκ των οποίων 73.811 είχαν λάβει και τη δεύτερη.

Χθες η κυβέρνηση της χώρας των σχεδόν 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα, επιτρέποντας κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα μαθήματα και οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης να ξαναρχίσουν.

Εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων, οι αρχές παρέτειναν τους περιορισμούς ως την 31η Μαρτίου. Όμως η χρήση μασκών δεν είναι πλέον υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.

Ισραήλ: Σχεδόν 4.200 κρούσματα και 16 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.173 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 788.869.

Ακόμη 16 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.802 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 717 (+12 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 1.170 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορονοϊό στο Ισραήλ βρίσκεται πλέον στο 51,9% — οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει τα 4,83 εκατομμύρια — από την 20ή Δεκεμβρίου 2020.