Φοβούμενος μια κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζήτησε σήμερα από την Τουρκία και το Κατάρ να ασκήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση ενός ισραηλινού στρατιώτη, η απαγωγή του οποίου από παλαιστίνιους μαχητές οδήγησε στην κατάρρευση της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χάλιντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, καθώς και με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγη ώρα αφού ενημερώθηκε για την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη και το φόνο δύο ακόμη Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επέστρεφε στις ΗΠΑ από την Ινδία.

«Τους καλέσαμε, τους παρακαλέσαμε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιστρέψει ο στρατιώτης», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Κέρι.

«Αν δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος να συνεχίσει να κλιμακώνεται η κατάσταση, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω απώλεια ζωών, είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε καταδικάσει έντονα τον φόνο δύο ισραηλινών στρατιωτών και την απαγωγή ενός ακόμη.

Ο Κέρι ζήτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τον στρατιώτη, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειές της να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον (ισραηλινό) πρωθυπουργό (Μπενιαμίν) Νετανιάχου, με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι και με άλλους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και μέσω των στοών που εξαπολύουν οι τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τα δεινά και οι απώλειες ζωών πολιτών», πρόσθετε η ανακοίνωση.