Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, καταδίκασε την παραβίαση από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του αιχμάλωτου ισραηλινού στρατιώτη».

Ο Μπαν «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την παραβίαση της εκεχειρίας που αποδίδεται στη Χαμάς», όμως υπογράμμισε ότι «ο ΟΗΕ δεν διαθέτει τα μέσα για να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι συνέβη ακριβώς».

«Είναι σοκαρισμένος και βαθιά απογοητευμένος από αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο οποίος διάβασε την ανακοίνωση του Μπαν.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την επανάληψη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», σημείωνε η ανακοίνωση.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στην (εφαρμογή της) τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην οποία είχαν συμφωνήσει, η οποία δυστυχώς διήρκησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο Ντιζαρίτς.

Ο Μπαν ζήτησε «από αυτούς που ασκούν επιρροή στους πρωταγωνιστές (της σύγκρουσης) να κάνουν τα πάντα για να τους πείσουν να σεβαστούν την ανθρωπιστική εκεχειρία».

Αναφερόμενος στο θάνατο των δύο ισραηλινών στρατιωτών και την απαγωγή ενός τρίτου, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «αυτό αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Γάζας, το Ισραήλ και πέραν αυτού».

«Τέτοιες πρωτοβουλίες επαναφέρουν το ερώτημα για την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που δίνει η Χαμάς στον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Μπαν στην ανακοίνωσή του.