Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Στο συμπέρασμα ότι λόγω των απαράδεκτων θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, δεν συντρέχουν οι συνθήκες για έναρξη της επόμενης φάσης της διαδικασίας, κατέληξε η σημερινή, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε του αρχηγούς για την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Έρογλου και τις επαφές του στην Αθήνα με την ελληνική ηγεσία και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για κοινή δράση. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση τριήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, πριν τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήθηκε, επίσης, κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με δηλώσεις του, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί ο Ντερβίς Έρογλου να πάρει θέση.

Αμηχανία και σύγχυση στη διαχείριση της παρούσας φάσης του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διαπιστώνει, όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Επισήμανε δε την απουσία εναλλακτικών σχεδιασμών προς αντιμετώπιση των σχεδιασμών της τουρκικής πλευράς να οδηγήσει τις συνομιλίες για Κυπριακό, επί της διαδικασίας και της ουσίας, σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εισηγήθηκε σχεδιασμό για ανατροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων να μετατοπιστεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά το ενδεχόμενο αδιέξοδου και γενικότερο ανασχεδιασμό της στρατηγικής στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αποτίμησε θετικά την κοινή πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Κύπριο Πρόεδρο να μην αποδεχθεί τον οδικό χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και να μην αποδεχθεί τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επίσημης κήρυξης αδιεξόδου, αλλά και να εκπονήσει στρατηγική για το κατά πόσον εξυπηρετεί η διατήρηση των συνομιλιών στον «αναπνευστήρα». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.