Την υπογραφή του σε έναν νόμο ο οποίος αυξάνει τα πρόστιμα σε όσους επιδεικνύουν απείθεια κατά της αρχής στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε συγκεντρώσεις, αλλά και όταν παραβιάζουν τη διαδικασία χρηματοδότησης των δημόσιων συγκεντρώσεων, έβαλε σήμερα (24/02) ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο νόμος ψηφίστηκε από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) στις 10 Φεβρουαρίου και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 17 Φεβρουαρίου.

Η αύξηση των προστίμων με τη θέσπιση νόμου γίνεται μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, όταν είχαν συλληφθεί 11.000 χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας, επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που δεν είχαν την έγκριση των Αρχών, σύμφωνα με το OVD-Info που καταγράφει τις συλλήψεις στις διαδηλώσεις και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η νομοθεσία αυξάνει τα πρόστιμα για απείθεια κατά της αρχής έως και τα 4.000 ρούβλια (44,7 ευρώ) από τα 1.000 ρούβλια που ήταν μέχρι πρότινος, εκτός από την επιβολή της ανώτατης ποινής κράτησης των 15 ημερών. Επίσης, επιβάλλει ποινές υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας έως 120 ώρες.

Ακόμη, ο νέος νόμος εισάγει την επιβολή προστίμων έως 20.000 ρούβλια (223,5 ευρώ) για τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίοι παραβιάζουν τους κανονισμούς χρηματοδότησής τους.

TAGS