Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Ντονέτσκ.

Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο όπου έπεσε το Μπόινγκ 777 και μάλιστα κατά διαστήματα πυροβολούν στον αέρα. «Τι προσπαθούν να κρύψουν;» διερωτήθηκε.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Πούτιν και η Ρωσία έχουν ευθύνη να πείσουν τους αυτονομιστές να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να την παρακωλύουν την έρευνα.

Υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και, αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Μπόινγκ το χαρακτήρισε «προσβολή» για τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής» της πτήσης ΜΗ17, σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές, τότε το μόνο που θα επιτύχει είναι να απομονωθεί ακόμη περισσότερο και να αυξήσει το κόστος που υφίσταται.

Όπως είπε, ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.