Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στην Ρωσία μετά την κατάρριψη, σύμφωνα με το Λονδίνο, από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

«Η Ρωσία πρέπει να ξέρει ότι έπεται δράση αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρονται», δήλωσε ο Κάμερον. «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα», σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σημείωσε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να πλήξουν προηγμένα βιομηχανικά αγαθά που μπορεί να έχουν διπλή χρήση, για αμυντικούς σκοπούς. Ωστόσο ο Κάμερον δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τα αγαθά αυτά ή τις κυρώσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα χορηγήσουν πλήρη πρόσβαση στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών και συνέστησε επίσης άνευ περιστροφών στο Κρεμλίνο να σταματήσει να παρέχει όπλα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δεν χρειάζεται άλλα όπλα να περάσουν τα σύνορα, άλλα στρατεύματα να περάσουν τα σύνορα, άλλη υποστήριξη για τους αυτονομιστές -σεβασμός για την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα, αυτό είναι που χρειάζεται και αυτό πρέπει να προωθηθεί», σημείωσε ο Κάμερον σε απόσπασμα των δηλώσεών του που μεταδόθηκε από την βρετανική τηλεόραση.

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είχε δηλώσει ότι η ρωσική οικονομία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε διάφορους κλάδους αν η Μόσχα δεν φροντίσει να χορηγηθεί πρόσβαση στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών και δεν σταματήσει να τροφοδοτεί την αστάθεια στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία δεν κάνει βήματα, την προσεχή περίοδο, για μια άμεση ανταπόκριση στην συντριβή, αλλά και τα άμεσα σχετιζόμενα ζητήματα γύρω από την αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία, τότε θα επιχειρηματολογήσουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω» όσον αφορά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Η Βρετανία θα υποστηρίξει σθεναρά κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες την ανάληψη περαιτέρω δράσης σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημείωσε ο ίδιος.

Η Βρετανία ασκεί επίσης πιέσεις, όπως πρόσθεσε, για την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατόπιν συμφωνίας της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να χρειαστεί η επιβολή ισχυρότερων κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Ρωσία.

«Πιστεύουμε πράγματι ότι υπάρχει μια περίπτωση να προχωρήσουμε» σε περαιτέρω κυρώσεις, σημείωσε. «Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα ευρύτερο φάσμα ιδιωτών, περιουσιακών στοιχείων και τομέων», πρόσθεσε ο Κλεγκ.

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι συμφώνησε με την Γερμανία και την Γαλλία πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια αλλαγή διάθεσης (…) ακόμη και σε αυτά τα κράτη μέλη που ήταν περισσότερο επιφυλακτικά προηγουμένως», κατέληξε ο Κλεγκ.