Εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Ρωσία ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιβληθεί και να παραμείνει σε ισχύ «μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία».

Στο ψήφισμα που υιοθέτησαν κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές κρίνουν ότι η Μόσχα «θα πρέπει να δεσμευτεί πραγματικά να συμμετάσχει στις διαπραγματύεσεις για την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει η βία» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να δείξει ότι «είναι πραγματικά διατεθειμένη να μην υποδαυλίζει την κρίση», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να εμποδίσει το πέρασμα ενόπλων ανδρών και οπλισμού από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, «να μειώσει άμεσα τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει κατά μήκος των συνόρων» και επίσης «να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να αναγκάσει τους αντάρτες και τους μισθοφόρους να τηρήσουν την εκεχειρία, να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν στη Ρωσία».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όπως για παράδειγμα για «τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών».

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επιπλέον να απελευθερωθεί άμεσα η Ουκρανή πιλότος Ναντέζντα Σαφτσένκο που συνελήφθη στις 9 Ιουλίου στη Ρωσία αλλά και «όλοι οι όμηροι που κρατούνται στην Ουκρανία ή τη Ρωσία».

Οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν τέλος «απαράδεκτα» τα εμπορικά μέτρα αντιποίνων που έλαβε η Μόσχα σε βάρος πολλών χωρών οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία.