Τα περισσότερα από 200 κορίτσια που έχουν απαχθεί από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ θα επιστρέψουν «σύντομα» στα σπίτια τους, δήλωσε σους δημοσιογράφους η έφηβη Πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν.

Η Μαλάλα, η οποία έγινε διεθνώς γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι επειδή αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στην πατρίδα της, επισκέφθηκε τη Νιγηρία στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας για την απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν στα μέσα Απριλίου από το χωριό Τσίμποκ της βορειοδυτικής Νιγηρίας.

Η Μαλάλα, που το Σάββατο έκλεισε τα 17, συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τους γονείς των κοριτσιών.

Η περιπέτεια των κοριτσιών στάθηκε αφορμή για την έναρξη μιας διεθνούς εκστρατείας, την οποία στηρίζουν μεταξύ άλλων η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.

Ταυτόχρονα, επέστησε την παγκόσμια προσοχή στις συγκρούσεις που σημειώνονται στη βορειοανατολική Νιγηρία και την αυξανόμενη απειλή που συνιστά η Μπόκο Χαράμ για τη χώρα αυτή.

Καθώς συμπληρώνονται πλέον τρεις μήνες μετά την απαγωγή των μαθητριών, την 14η Απριλίου, η κυβέρνηση του Τζόναθαν επικρίνεται, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια.

«Ο πρόεδρος μου υποσχέθηκε ότι τα κορίτσια θα επιστρέψουν σύντομα στο σπίτι τους», είπε η Μαλάλα η οποία αποκάλεσε τις 219 μαθήτριες «αδελφές» της. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού συναντήθηκε με τον Τζόναθαν για 45 λεπτά στο προεδρικό μέγαρο δεν διευκρίνισε εάν ο πρόεδρος της αποκάλυψε λεπτομέρειες από την επιχείρηση για τον εντοπισμό των κοριτσιών.

Η Μαλάλα τόνισε πάντως ότι θα φροντίσει να τηρηθεί η δέσμευση που της έδωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας. «Από τώρα και στο εξής θα μετράω τις ημέρες και θα παρακολουθώ. Δεν θα σταματήσω αυτήν την εκστρατεία μέχρι να επιστρέψουν τα κορίτσια στις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την 17χρονη ακτιβίστρια, ο πρόεδρος Τζόναθαν υποσχέθηκε επίσης ότι μετά τη διάσωση των αγνοούμενων κοριτσιών, θα τους δοθούν υποτροφίες για να φοιτήσουν σε οποιοδήποτε σχολείο της Νιγηρίας θέλουν.

Πιεζόμενη από τους δημοσιογράφους για περισσότερες λεπτομέρειες, η Μαλάλα είπε ότι ο πρόεδρος χαρακτήρισε «περίπλοκη» την κατάσταση και σημείωσε ότι η ζωή των κοριτσιών μπορεί να κινδυνεύσει εάν γίνει κάποια απόπειρα διάσωσής τους από τον στρατό.

«Είπε όμως ότι τα κορίτσια αυτά είναι κόρες του και ότι πονά από τα δεινά τους και ότι έχει και αυτός θυγατέρες και επομένως καταλαβαίνει τι αισθάνονται. Έχει διάφορες επιλογές αλλά θα επιλέξει την καλύτερη ώστε τα κορίτσια να απελευθερωθούν με ασφάλεια», κατέληξε.