Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, επιδιώκει την έγκριση του κοινοβουλίου για να δανειστεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Premium Times.

Σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον πρόεδρο της Γερουσίας Ντέιβιντ Μαρκ, ο Τζόναθαν υπογραμμίζει «την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση και η επιμελητειακή υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεών μας και των υπηρεσιών ασφαλείας μας για να τους επιτρέψουμε να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ισχύ αυτήν την σοβαρή απειλή».

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για την αδυναμία της να νικήσει την Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.500 ανθρώπους μόνο φέτος στο βορρά της χώρας. Η οργάνωση αυτή προκάλεσε εξάλλου διεθνή κατακραυγή όταν απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες από ένα σχολείο στα μέσα του Απριλίου.

Η Νιγηρία διαθέτει ήδη το 20% του προϋπολογισμού της στην άμυνα. Ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας της εξακολουθεί να θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την Μπόκο Χαράμ, προσθέτει η Premium Times.

Όταν η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε τις επιθέσεις της το 2009, ο βασικός της στόχος ήταν χριστιανοί και ο σκοπός των μαχητών της ήταν η ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους.

Από τα μέσα του 2013, βασικός στόχος των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ είναι οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και πολίτες, χριστιανοί όμως και μουσουλμάνοι.