Η ΕΕ περιμένει από την AstraZeneca να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις που έχουν συμφωνηθεί τονίζει η Πρόεδρος την Κομισιόν ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ.

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αμφιβολίες Μακρόν για την αποτελεσματικότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε αμφιβολίες σήμερα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στους ηλικιωμένους, επικαλούμενος τις επιφυλάξεις των Γερμανών ειδικών, λίγες ώρες προτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένων από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Εγώ, δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, για άτομα άνω των 18 ετών. Δεν επέβαλε κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό.

Ωστόσο, αμέσως μετά, η Επιτροπή Εμβολίων της Γερμανίας επανέλαβε τη δική της σύσταση, να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στη Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Στη Γερμανία, είναι πιθανό το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει τη σύσταση των ειδικών. Η απόφασή του αναμένεται επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερα.