Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ σήμερα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον υποψήφιο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές από διοργανωτές και κρατικούς αξιωματούχους.

Οι διαδηλωτές, κυρίως Τατζίκοι που υποστήριξαν τον Αμπντουλά στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώθηκαν μετά την πορεία που έκαναν στο κέντρο της Καμπούλ αψηφώντας την πολλή ζέστη, κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της προεδρίας. Ο Αμπντάλα, ο οποίος συνόδευσε τους διαδηλωτές με ένα όχημα, ανέμιζε μια σημαία. Δεν εκφώνησε ομιλία.

Σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 15.000.

«Μας είπαν χθες ότι θα γινόταν μια διαδήλωση εναντίον της εκλογικής νοθείας κι ήρθαμε στην Καμπούλ νωρίς το πρωί για να ενωθούμε με τους αδελφούς μας» είπε ο Μίζρα Τζαν, ένας ηλικιωμένο άνδρας από την επαρχία Παντσίρ.

«Θάνατος στα στελέχη της εκλογικής επιτροπής», «Θάνατος στους εχθρούς του Μουτζαχεντίν» και «Θάνατος στον Καρζάι» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στη συγκέντρωση. «Ο αγαπημένος μας πρόεδρος είναι ο Αμπντουλά Αμπντουλά» φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές, ενώ παράλληλα κατηγορούσαν τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για το πολιτικό αδιέξοδο μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται να δημοσιευθούν την 2α Ιουλίου, ενώ τα τελικά να ανακοινωθούν την 22α Ιουλίου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προβλέπουν νίκη του αντιπάλου του Αμπντουλά, του Άσραφ Γάνι, με 59% των ψήφων. Ένα μέλος της ομάδας του Γάνι υποστήριξε ότι με βάση πληροφορίες από στελέχη της εκλογικής επιτροπής, ο υποψήφιός του προηγείται με 1,2-1,3 εκατ. ψήφους.

Η εντεινόμενη πολιτική αντιπαράθεση σημειώνεται σε μια ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία, καθώς οι ξένες δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν ως το τέλος της χρονιάς.