«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη αν χρειαστεί να επιβάλει νέες, σκληρότερες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν δεν μείνει ικανοποιημένη από την αντίδραση του Κιέβου απέναντι στο ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο», προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή πριν από τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομόλογους του το ειρηνευτικό σχέδιο του Πέτρο Ποροσένκο για την ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει καθόλου ότι στην ΕΕ είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα. Έχει προηγηθεί πολλή δουλειά για την προετοιμασία εκτεταμένων κυρώσεων στη Ρωσία», είπε ο Χέιγκ στους δημοσιογράφους.

Ο Χέιγκ δήλωσε ότι οι 28 χώρες μέλη προφανώς θα θελήσουν να δουν πως ανταποκρίνεται η Μόσχα στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας και στη μονομερή κατάπαυση του πυρός προτού λάβουν τις όποιες αποφάσεις.

«Αυτό θα αποφασιστεί την Παρασκευή. Νομίζω ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μία εικόνα για το πώς ανταποκρίνεται η Ρωσία στο ειρηνευτικό σχέδιο», είπε ο ίδιος.

Η ΕΕ έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο επιβολής μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας αλλά ακόμη δεν τις έχει επιβάλλει εξαιτίας της ανησυχίας μεταξύ κάποιων χωρών μελών απέναντι στο σημαντικότερο ενεργειακό προμηθευτή.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απειλήσει με κυρώσεις εις βάρος των ρωσικών βιομηχανιών στον τομέα της οικονομίας, της άμυνας και της προηγμένης τεχνολογίας καθώς μεταφέρεται στην Ουκρανία μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού στρατιωτικού υλικού και έχουν εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με την Ευρώπη ως προς την επιβολή παρεμφερών μέτρων.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για την ουκρανική κρίση με στόχο κυρίως πρόσωπα που κατηγορούνται ότι αποσταθεροποίησαν την Ουκρανία και ότι εμπλέκονται στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή στο Λουξεμβούργο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι το θέμα των κυρώσεων θα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη αυτή την εβδομάδα και στη διάρκεια των συνομιλιών τη Δευτέρα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν. Ωστόσο, η Άστον δεν είπε αν υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αλλά πρέπει να το βασίσουμε στις συζητήσεις μας με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών», είπε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις εντός της ΕΕ, αλλά ότι παραμένει στο τραπέζι η επιλογή των αυστηρότερων κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασής τους ως προς τη στάση της Μόσχας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα νέους κανονισμούς που απαγορεύουν τις εισαγωγές προϊόντων στην ΕΕ που προέρχονται από την Κριμαία.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Κίεβο για να συναντηθεί αύριο με τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε η Ρωσία να προτίθεται να συνεργαστεί», είπε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.