Αναστέλλει η Πολωνία από απόψε τις πτήσεις από τη Βρετανία, λόγω των φόβων για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη χώρα αλλά ξέφυγε και πλέον έχει καταγραφεί και σε τουλάχιστον τεσσερις ακόμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού το οποίο είναι πιο μεταδοτικό. Η κυβέρνησή του ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αναχαίτιση της πανδημίας στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και επίσης αναθεώρησε τα σχέδιά της να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο άρχισαν χθες είτε να θέτουν σε πολυήμερη καραντίνα τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία είτε να διακόπτουν την αεροπορική τους σύνδεση με τη χώρα.

Χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράν και άλλες υιοθέτετησαν περιορισμούς όσον αφορά τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τις πτήσεις αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Τζόνσον.

Σήμερα συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, διερευνώντας το ενδεχόμενο συντονισμένης «απάντησης» στην εξέλιξη αυτή.