Δεκατρείς γερουσιαστές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισαν να αποχωρήσουν προσωρινά από την ομάδα τους στην Γερουσία, σε ένδειξη διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Ρώμη, αιτία της κίνησής τους αυτής, η απόφαση των «Δημοκρατικών»- μετά από προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι,- να αντικατασταθεί ο κεντροαριστερός γερουσιαστής και δημοσιογράφος Κορραντίνο Μινέο, ο οποίος ήταν μέχρι χθες μέλος της επιτροπής της Γερουσίας αρμόδιας για τις θεσμικές αλλαγές.

Ο Μινέο είχε δηλώσει την κάθετη αντίθεσή του στην εκλογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός και η ψήφος του θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα κληθεί να υπερψηφίσει ή να απορρίψει η ολομέλεια της Γερουσίας.

Οι 13 γερουσιαστές των «Δημοκρατικών», οι οποίοι ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, σε ανακοινωθέν τους κάνουν λόγο για «περιθωριοποίηση των ιδεών που κάποιοι θεωρούν ανορθόδοξες» ενώ προσθέτουν ότι « με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ανοικτά το Σύνταγμα της χώρας».

Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι «είναι η πρώτη φορά, μετά την εντυπωσιακή επίδοση των Ευρωεκλογών- με ποσοστό του 40,8%- που το Δημοκρατικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια σοβαρή εσωτερική αντιπαράθεση, με εμφανείς εντάσεις».

Ο Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, απάντησε με τρόπο που δεν αφήνει να διαφανούν ιδιαίτερα περιθώρια διαλόγου: «δεν αφήνουμε σε κανέναν το δικαίωμα του βέτο. Μετρά πολύ περισσότερο η ψήφος των πολιτών από το βέτο μεμονωμένων πολιτικών που θέλουν να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.