Παρά την αμφιλεγόμενη στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πλειονότητα των Αυστριακών δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης (αύριο) 20 χρόνων από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος ως προς την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ.

Στις 12 Ιουνίου του 1994 κατά το σχετικό δημοψήφισμα στο οποίο η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 80%, τα δύο τρίτα των Αυστριακών -ποσοστό 66,6%- είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σμιντ, στις συνολικά 46 παναυστριακές δημοσκοπήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον Ιούνιο του 1995 (έτος ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ) έως σήμερα, παρά τις κάποιες διακυμάνσεις, διαπιστώνεται ότι η άποψη του αυστριακού πληθυσμού στο θέμα παραμονής ή όχι της χώρας ως μέλος της ΕΕ, παραμένει σταθερή, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 71% και των αντιπάλων στο 23%.

Στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της Εταιρείας, υπέρ της παραμονής της Αυστρίας στην ΕΕ τάχθηκαν 64% των ερωτηθέντων, 24% ήταν υπέρ της εξόδου, ενώ 13% δεν είχαν άποψη, με την ίδια δημοσκόπηση να διαπιστώνει ότι 44% των Αυστριακών θεωρούν ότι από τη συμμετοχή στην ΕΕ υπερτερούν τα πλεονεκτήματα και 35% ότι είναι περισσότερα τα μειονεκτήματα.

Όπως επισήμανε στις σημερινές δηλώσεις του ο Πάουλ Σμιντ, η απουσία ενός συνεχούς και ενεργητικότερου διαλόγου για την ΕΕ συνιστά μια από τις κύριες αιτίες για την αμφιλεγόμενη στάση των Αυστριακών απέναντί της. Κατά την άποψή του, η πρόσφατη εκλογή της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «η ιδανική χρονική στιγμή» για μια εμβάθυνση της περιεκτικής αντιπαράθεσης ως προς την Ευρώπη και μια καλή ευκαιρία για μια νέα αφετηρία για την επικοινωνία της ΕΕ στην Αυστρία.