Αρχίζουν σήμερα στη Βρετανία οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και η χώρα γίνεται η πρώτη που αρχίζει μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού της, κίνηση που έχει χαρακτηριστεί αποφασιστική για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Ο μαζικός εμβολιασμός ενισχύει και την ελπίδα πως ο κόσμος συνολικά μπορεί να βρίσκεται σε σημείο καμπής στη μάχη κατά της πανδημίας, που έχει κοστίσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές και έχει δοκιμάσει τις οικονομίες.

Η Βρετανία, όπως υπενθυμίζει το Reuters, είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τoν Sars-CoV-2, με πάνω από 61.000 θανάτους, ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ελπίζει να αλλάξει τον ρου της χώρας του ξεκινώντας τον εμβολιασμό πριν και από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ.

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο για επείγουσα χρήση την περασμένη εβδομάδα και έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις. Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι διπλός, η ποσότητα αυτή επαρκεί για 20 εκατομμύρια πολίτες.

Περίπου 800.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες την πρώτη εβδομάδα, με προτεραιότητα στους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων, τους ηλικιωμένους άνω των 80 και ορισμένους υγειονομικούς.

Η διανομή του εμβολίου αποτελεί πρόκληση για τα δίκτυα των Pfizer και BioNTech, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλούς φύλαξης και χρήσης του σκευάσματος: Το εμβόλιο αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και σε κανονικό ψυγείο έχει διάρκεια ζωής μόνο πέντε ημερών.

Η αρχή θα γίνει από 50 νοσοκομεία.

Οι παρασκευάστριες εταιρείες Pfizer και BioNTech έχουν ανακοινώσει πως το εμβόλιό τους είναι 95% αποτελεσματικό στην προστασία από τη νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών τελικού σταδίου.

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει πάνω από 357 εκατομμύρια δόσεις τεσσάρων διαφορετικών εμβολίων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.