«Ο Ομπάμα έρχεται στην Ευρώπη για να ξεκινήσει και πάλι τις στρατιωτικές συμμαχίες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, το οποίο αναφέρεται στην άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Όπως αναφέρεται, το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στοχεύει κυρίως στην επανεκκίνηση της παροχής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το Μάρτιο. Τα άλλα σημαντικά θέματα της ατζέντας του είναι οι εξαγωγές αμερικανικού αερίου προς την Ευρώπη και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του αύριο στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο πλαίσιο της G7 με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. Η Ρωσία αποκλείστηκε από αυτή τη συνάντηση – η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Σότσι – λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο. Την 6η Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μια τελευταία συνάντηση στη Νορμανδία με αφορμή την επέτειο της απόβασης. Ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι παρών.

Ερωτηθείς από το Europolitics για το αν η ανανέωση των διατλαντικών σχέσεων σε επίπεδο άμυνας σηματοδοτεί την επανατοποθέτηση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σύμβουλος του Ομπάμα τόνισε ότι η στρατηγική του Αμερικανού προέδρου, η οποία είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του 2012, δεν είχε ποτέ καταρτιστεί με σκοπό την απομάκρυνση από την Ευρώπη, αλλά κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στην Ευρώπη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συζητήσει με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στις περιοχές αυτές. «Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις δεσμεύσεις μας προς τους ευρωπαίους συμμάχους», τόνισε.