Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τον φιλοδυτικό εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε μια δεύτερη σημαντική κίνηση των ΗΠΑ προς το Κίεβο αφού ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε χθες ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ασφάλεια στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Ομπάμα δήλωσε μετά τη συνάντηση πως συζήτησε με τον Ποροσένκο τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων της τάξης και του στρατού, καθώς και σχέδια για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την αποκατάσταση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Ο Ποροσένκο πραγματοποιεί στη Βαρσοβία το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στις 25 Μαΐου, ενώ οι βιαιότητες συνεχίζονται στην Ουκρανία.

Το μεσημέρι ο Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με δέκα αρχηγούς κρατών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι βρίσκονται στη Βαρσοβία για να συμμετάσχουν στις τελετές για την 25η επέτειο των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Πολωνία, πρώην χώρα του σοβιετικού συνασπισμού. Οι εορτασμοί αυτοί λαμβάνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα με την κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να φθάσει αργά σήμερα το πρωί στη Βαρσοβία, όπου πρόκειται να συναντήσει επίσης τον Ποροσένκο.

Την επίσκεψη του Ομπάμα στην Πολωνία θα ακολουθήσει μια σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η οποία συνεκλήθη μετά την απόφαση των Δυτικών να ματαιώσουν τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8, η G7 συν τη Ρωσία) στο Σότσι της νότιας Ρωσίας και να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ομάδα αυτή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Την Παρασκευή θα διεξαχθούν οι εορτασμοί της 70ης επετείου της απόβασης στη Νορμανδία (δυτική Γαλλία), στους οποίους ο Ολάντ έχει προσκαλέσει το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνεπώς ο Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του είναι πιθανό να συναντηθούν και πάλι σε γαλλικό έδαφος.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πάντως υπογραμμίσει πως αντίθετα με τον πρόεδρο Ολάντ, το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ομπάμα δεν θα έχει ιδιαίτερη συνομιλία με το ρώσο ομόλογό του.

Αντίθετα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντήσει το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι, δήωλσε η Τζένιφερ Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.