Συνολικά 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επίθεση που έγινε την Τετάρτη σε εκκλησία στο Μπανγκί, ενώ 27 άμαχοι απήχθησαν, ανακοίνωσε σήμερα στην Γενεύη μια εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Φατουμάτα Λεξέν-Καμπά δήλωσε ότι στο εκκλησιαστικό αυτό συγκρότημα στο Μπανγκί είχαν βρει καταφύγιο περίπου 9.000 εκτοπισμένοι την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση: «τουλάχιστον 17 σκοτώθηκαν και 27 απήχθησαν από τους επιτιθέμενους και οδηγήθηκαν προς άγνωστο προορισμό».

«Οι επιτιθέμενοι έφτασαν με φορτηγά στις αρχές του απογεύματος, και έριξαν χειροβομβίδες ενώ στην συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων. Ένας ιερέας σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης, ενώ δύο ενήλικες και δύο παιδιά υπέκυψαν την Πέμπτη στα τραύματά τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της UNHCR, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ «δεν γνωρίζει πραγματικά ποιοι ήταν οι επιτιθέμενοι».

Η επίθεση αποδόθηκε από αυτόπτες μάρτυρες σε άνδρες των πρώην ανταρτών Σελεκά.

Το εκκλησιαστικό συγκρότημα είναι τώρα εντελώς άδειο, διευκρίνισε η UNHCR, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ήταν «η χειρότερη επίθεση που σημειώνεται κατά ενός κέντρου εκτοπισμένων στο Μπανγκί από τότε που οι Σελεκά αποκλείστηκαν από την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο».

«Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα τεμένη συνιστούν ασφαλή καταφύγια για τους εκτοπισμένους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Στο Μπανγκί, 32 από τα 43 κέντρα εκτοπισμένων είναι θρησκευτικά ιδρύματα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Οι εκτοπισμένοι που κατάφεραν να διαφύγουν της επίθεσης στην εκκλησία βρήκαν καταφύγιο σε άλλα κέντρα, αλλά πολλοί έφυγαν από εκεί «χωρίς τίποτε, χωρίς χρήματα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς στρώματα και ορισμένοι με τραύματα από σφαίρες», διευκρίνισε.

Οι εκτοπισμένοι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανέρχονται συνολικά σε 425.000, εκ των οποίων οι 132.000 βρίσκονται στο Μπανγκί.