Στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, μεταφέρθηκε σήμερα η σορός της φωτορεπόρτερ Καμίλ Λεπάζ, η οποία σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ στη χώρα με τους αντάρτες αντι-μπαλακά. Παράλληλα, η εισαγγελία του Παρισιού άρχισε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου της σε ενέδρα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η σορός έφθασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και μια πρώτη νεκροψία θα γίνει πριν από τον επαναπατρισμό της σορού στο Παρίσι, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, η 26χρονη φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε σε ενέδρα στη δυτική περιφέρεια Μπουάρ, κοντά στο Καμερούν και το Τσαντ.

«Αυτό έγινε πριν από δύο μέρες. Η Καμίλ Λεπάζ ήταν μαζί με αντάρτες της χριστιανικής πολιτοφυλακής αντι-μπαλακά για το ρεπορτάζ της. Φέρεται να έπεσαν σε ενέδρα που σίγουρα είχαν στήσει ένοπλοι που λυμαίνονται την περιοχή. Η γυναίκα δέχτηκε πυρά και οι αντι-μπαλακά περισυνέλεξαν το πτώμα της όπως και αυτά των συντρόφων τους. Διεξάγεται έρευνα για να καθοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της», εξήγησε αργά χθες στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή της Μπουάρ, «η ενέδρα στην οποία σκοτώθηκε η δημοσιογράφος σημειώθηκε στο Γκάλο», ένα χωριό που βρίσκεται στον οδικό άξονα που συνδέει τις περιοχές Μπουάρ, Γκάρουα, Μπουλάι (Καμερούν), σε απόσταση 60 χλμ. από τη Μπουάρ.

«Σημειώθηκαν συγκρούσεις που διήρκησαν τουλάχιστον μισή ώρα και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, εκ των οποίων τέσσερις αντάρτες αντι-μπαλακά και έξι πρώην Σελεκά και ενόπλων της φυλής Φουλάνι».

«Οι αντι-μπαλακά που έχουν τη βάση τους στο Μπουάρ και στο Καντονιέ στα σύνορα με το Καμερούν, πραγματοποιούν περιπολίες στον άξονα αυτό και διεξάγουν επανειλημμένα αιματηρές συγκρούσεις με τους πρώην Σελεκά και ενόπλους Φουλάνι», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που ανακοίνωσε χθες βράδυ το θάνατο της Λεπάζ δεσμεύτηκε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαλευκανθούν οι συνθήκες της δολοφονίας αυτής και να βρεθούν οι δολοφόνοι».

Σύμφωνα με το Παρίσι, το πτώμα της Λεπάζ βρέθηκε από μια περίπολο της Sangaris, της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στη διάρκεια ελέγχου σε όχημα στο οποίο επέβαιναν αντάρτες αντι-μπαλακά.

«”Η νεαρή φωτορεπόρτερ δεν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο» τη στιγμή του θανάτου της, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Ενημέρωσης στο Μπανγκί.

«Η Καμίλ Λεπάζ είχε ήδη έρθει το Δεκέμβριο στη διάρκεια των ταραχών που σημειώνονταν στην πρωτεύουσα μετά την επίθεση των αντι-μπαλακά. Έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της για να κάνει τη δουλειά της, παρότι πρόσεχε ιδιαίτερα τους κινδύνους στους οποίους εκτίθετο», σχολίασε γαλλική στρατιωτική πηγή.

Χάος και βία

Η βορειοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η δημοσιογράφος έκανε το τελευταίο της ρεπορτάζ, είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες μεταξύ φυλών και μεταξύ ενόπλων ομάδων από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από ένα χρόνο.

Η χώρα βυθίστηκε στο χάος και στη βία μεταξύ των κοινοτήτων, όταν οι πρώην αντάρτες Σελεκά, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, ανέλαβαν την εξουσία από το Μάρτιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014, σε μια χώρα της οποίας το 80% του πληθυσμού είναι χριστιανοί, διαπράττοντας ολοένα και περισσότερες ωμότητες.

Οι «αντι-μπαλακά», χριστιανικές πολιτοφυλακές εχθρικές των Σελεκά και γενικότερα των μουσουλμάνων, συγκροτήθηκαν σπέρνοντας και αυτές τον τρόμο στους πολίτες.