Ο θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστήριζε μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Ο Ρεουβέν Ρίβλιν, ένας σκληροπυρηνικός βουλευτής του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στην εφημερίδα Times of Israel ότι δεν συμμερίζεται το όραμα του απερχόμενου προέδρου Σιμόν Πέρες για μία λύση δύο κρατών.

Η «μοίρα» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων είναι «να ζήσουν μαζί», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι ουτοπιστής. Έχω ένα όραμα, ότι ξαφνικά όλος ο εβραϊκός λαός [από όλο τον κόσμο] θα έρθει να ζήσει εδώ. . . Και αν έρχονταν 10 εκατομμύρια Εβραίοι εδώ, δεν θα χρειαζόταν να παραδώσουμε τίποτε».

Ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές – οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 10η Ιουνίου – δήλωσε πάντως πως, εφόσον εκλεγεί, δεν σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά στην πολιτική, εξηγώντας ότι η Βουλή και η κυβέρνηση, όχι ο πρόεδρος της χώρας, θα αναλάβουν την ευθύνη να καθορίσουν τα μελλοντικά σύνορα του Εβραϊκού κράτους.

Ο Ρίβλιν είναι ο ένας από τους 6 Ισραηλινούς πολιτικούς που υπέβαλαν υποψηφιότητα στις εκλογές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κνεσέτ, της ισραηλινής βουλής, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Υποψήφιοι είναι επίσης: ο Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, ένας γνωστός πολιτικός του Εργατικού Κόμματος· η Ντάλια Ντορνέρ, πρώην μέλος του ανώτατου δικαστηρίου· ο Μέιρ Σιτρίτ, βουλευτής ενός κεντρώου κόμματος· η Ντάλια Ιτζίκ, πρώην βουλευτίνα του Καντίμα· και ο Νταν Σέχτμαν, ένας καθηγητής πανεπιστημίου στη Χάιφα ο οποίος είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Χημείας το 2011.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα.

Ο Πέρες αναμένεται να ολοκληρώσει την 7ετή θητεία του στα τέλη του Ιουλίου, λίγο πριν συμπληρώσει τα 91 το