Ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης Ναρέντρα Μόντι ορκίστηκε σήμερα 15ος πρωθυπουργός της Ινδίας, δέκα ημέρες μετά τη συντριπτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια μιας τελετής στο Νέο Δελχί παρουσία πολλών ηγετών της περιοχής.

«Εγώ, ο Ναρέντρα Νταμοντάρντας Μόντι ορκίζομαι στο όνομα του θεού να διατηρήσω την ακεραιότητα της Ινδίας», δήλωσε στη γλώσσα χίντι. «Θα εργαστώ χωρίς φόβο, χωρίς οργή ή μίσος και θα αποδίδω δικαιοσύνη σε όλους σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα, ο νεπαλέζος πρωθυπουργός Σούσιλ Κοϊράλα, ο πρωθυπουργός του Μπουτάν Τσέρινγκ Τομπγκάι και ο πρόεδρος των Μαλδιβών Αμπντουλά Γιάμιν ήταν παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι.

Ο Μόντι, 63 ετών, οδήγησε το κόμμα του, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), και τους συμμάχους του στην πιο αποφασιστική του νίκη κερδίζοντας 336 από τις συνολικά 543 έδρες του κοινοβουλίου, πολύ περισσότερες από τις 272 έδρες που θα του χάριζαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του από τον ινδό πρόεδρο Πρανάμπ Μουχερτζί, ο Μόντι υποσχέθηκε να χτίσει ένα «λαμπρό μέλλον» για την Ινδία.

«Καθώς αφοσιωνόμαστε στο να πάμε το ταξίδι ανάπτυξης της Ινδίας σε νέα ύψη, ζητάμε την υποστήριξή σας, την ευλογία και την ενεργή συμμετοχή σας. Μαζί θα γράψουμε ένα λαμπρό μέλλον για την Ινδία», έγραψε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας στον ιστότοπό της πρωθυπουργίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εντολή που έλαβε είναι για την ανάπτυξη, την καλή διακυβέρνηση και τη σταθερότητα.

«Ας ονειρευτούμε μαζί μια ισχυρή, ανεπτυγμένη (χώρα), μια Ινδία για όλους που συνεργάζεται ενεργά με την παγκόσμια κοινότητα για την ενίσχυση του σκοπού της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Μόντι.

Μετά τον Μόντι ορκίστηκαν υπουργοί αρκετά στελέχη του BJP, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο Αρούν Τζάιτλεϊ εμφανίζεται ως επικρατέστερος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ μια γυναίκα, η Σούσμα Σουάρατζ, το υπουργείο Εξωτερικών.