Η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία ήταν σύμφωνη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και με τις θεμελιώδεις ελευθερίες, παρά την εχθρική δραστηριότητα ένοπλων ομάδων στις ανατολικές περιοχές της χώρας, δήλωσε η διεθνής αποστολή παρατηρητών συνεχάρη την Ουκρανία για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καλωσόρισε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δείχνουν νίκη του Πέτρο Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο.

«Αυθεντικές προσπάθειες καταβλήθηκαν από τις εκλογικές αρχές για να διεξαχθεί η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα, παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή και τη βία στις ανατολικές περιοχές», αναφέρουν οι αποστολές των παρατηρητών που τελούσαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε έκθεσή τους στην οποία εκθέτουν τα προκαταρκτικά συμπεράσματά τους.

Στην έκθεση επικρίνονται το δια της βίας κλείσιμο περιφερειακών εκλογικών επιτροπών από ένοπλες οργανώσεις, οι θανατικές απειλές, οι βίαιες εισβολές σε ιδιωτικές κατοικίες και η κατάσχεση εξοπλισμού και εκλογικού υλικού, λέγοντας πως όλα αυτά είχαν στόχο να στερήσουν από τους πολίτες το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.

«Η εξαιρετική ποιότητα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας προσφέρει στο νέο πρόεδρο της Ουκρανίας τη νομιμότητα για να αποκαταστήσει αμέσως ένα συνολικό διάλογο με όλους του πολίτες στις ανατολικές περιφέρειες, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Αντρέας Γκρος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός από τους οργανισμούς που ηγούνταν της αποστολής των παρατηρητών.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ καλωσόρισε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών που δείχνουν νίκη του Πέτρο Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο, πρόσθεσε όμως πως η νίκη αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνον όταν ανακοινωθούν τα πλήρη αποτελέσματα.

«Μπορούμε να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα μόνον όταν θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα της εκλογής», δήλωσε η Μέρκελ. «Όμως αν υπάρχει απόφαση υπέρ του κ. Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο, αυτό θα ήταν σίγουρα καλή είδηση».

Η καγκελάριος πρόσθεσε πως δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα μετά την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων.

Η ίδια δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτό το πρώτο βήμα θα οδηγήσει σε μια συνταγματική διαδικασία στην Ουκρανία και σε βουλευτικές εκλογές. Είπε πως η Γερμανία θα βοηθήσει σ’ αυτό, αν της ζητηθεί, και πως ελπίζει ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί αυτή την εβδομάδα μια διένεξη για το φυσικό αέριο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Οι συνομιλίες για τις τιμές του αερίου για την Ουκρανία είναι πολύ σημαντικές για μας», δήλωσε η Μέρκελ και κατέληξε: «ελπίζω ότι θα είναι δυνατό να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό».