Σε διάλογο είναι έτοιμη να προσέλθει η Ρωσία με το νέο ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, αλλά προειδοποιεί το Κίεβο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να τερματισθούν.

Στην κατεύθυνση των δηλώσεων του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις τελευταίες ημέρες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους των ανατολικών περιοχών αποτελεί το κλειδί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους εκπροσώπους του Κιέβου, με τον Πέτρο Ποροσένκο», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του, η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία θα συνιστούσε «κολοσσιαίο σφάλμα».

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνουν εκ μέρους της Ρωσίας δηλώσεις που θα δείχνουν ότι η Ρωσία σέβεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Χαίρομαι που η ψηφοφορία διεξήχθη, κατά το πλείστον χωρίς αιματοχυσία, χαίρομαι που δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος, που ο νικητής είναι γνωστός…αυτό θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση στην Ουκρανία», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ελπίζω ότι ο Ποροσένκο θα είναι σε θέση να αρχίσει σύντομα δουλειά. εχει πολλή δουλειά να κάνει, κυρίως για την έναρξη του διαλόγου για ένα νέο σύνταγμα που η Ουκρανία έχει επειγόντως ανάγκη . Η Ουκρανία έχει επίσης ανάγκη από νέες βουλευτικές εκλογές εντός του έτους», πρόσθεσε.