Δεσμεύθηκε να οδηγήσει την Ουκρανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να «τερματίσει τον πόλεμο» στα ανατολικά, ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο, που εκλέγεται νέος πρόεδρος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ,αφού εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα.

«Όλες οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι οι εκλογές ολοκληρώθηκαν σε έναν γύρο και η χώρα έχει νέο πρόεδρο», δήλωσε ο 48χρονος Ποροσένκο.

Από το αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ποροσένκο δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι η πλειονότητα των Ουκρανών τού έδωσαν εντολή να συνεχίσει την πορεία προς την ενσωμάτωση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρώτο του ταξίδι θα είναι στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιοχή Ντονμπάς ώστε να τερματιστεί «ο πόλεμος και το χάος» που προκάλεσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Το πρώτο μου ταξίδι θα είναι στο Ντονμπάς», την κοιλάδα των μεταλλείων στην ανατολική Ουκρανία που ενώνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι αυτονομιστές, είπε. Παρόλα αυτά απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές αν αυτοί δεν παραδώσουν πρώτα τα όπλα τους.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ «την κατοχή της Κριμαίας» από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με τη γειτονική της χώρα απάντησε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας είναι υψίστης σημασίας για εκείνον.

Ο 48χρονος τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουκρανία ήταν ένα ακόμη βήμα προς την ενοποίηση της χώρας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο.

Ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο φαίνεται ότι εκλέγεται πρόεδρος της Ουκρανίας από τον πρώτο γύρο.

«Παρά τις προκλήσεις και τη βία εκατομμύρια Ουκρανοί πήγαν στα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες προσπάθησαν να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα από ολόκληρες περιοχές, κάποιοι γενναίοι Ουκρανοί κατάφεραν να ψηφίσουν», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Οι εκλογές αυτές ήταν ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να ενώσει τη χώρα και να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες της ώστε να διασφαλίσει ότι ακούγονται οι ανησυχίες τους και ικανοποιούνται οι προσδοκίες τους», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρεται το όνομα του Ποροσένκο.