Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Πέμπτη 2.239 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 200.146 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς.

Στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς ξεπεράστηκε μία ημέρα νωρίτερα το όριο των 250.000 νεκρών, ενώ οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια την Κυριακή, κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Η χώρα είχε μήνες να ξεπεράσει το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, κάτι που συνέβαινε συχνά την άνοιξη, όταν κορυφωνόταν το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε «εκθετική» φάση σε όλη τη χώρα, προειδοποίησαν χθες Πέμπτη τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), απευθύνοντας «σθεναρή σύσταση» στους Αμερικανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν για τη γιορτή των Ευχαριστιών, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας στην Καλιφόρνια, πολλές πολιτείες και μεγάλες πόλεις ανακοινώνουν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάντως απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο αφού αναλάβει την εξουσία, την 20ή Ιανουαρίου.

«Αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό», έκρινε, εξηγώντας ότι η κατάσταση διαφέρει ανά πολιτεία στην αχανή χώρα.

Με βάση τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς, ως αυτό το στάδιο έχουν πεθάνει 252.419 άνθρωποι από το σύνολο των σχεδόν 11,7 εκατομμυρίων που προσβλήθηκαν.

Βραζιλία: 35.918 κρούσματα και 606 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 35.918 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 606 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει επίσημα σχεδόν 6 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 168.061 νεκρούς, κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι αρχές της χώρας.

«100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, υπεύθυνος για τον συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Μεξικό των 128,8 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 το Σάββατο.

Λιβύη: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 76.000, οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 1.062

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 541 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνει τους 76.006.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 1.062 νεκρούς από τον Μάρτιο, όταν είχε διαγνωστεί το πρώτο κρούσμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στον αντίποδα, συνολικά 45.793 άνθρωποι έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν ως τώρα.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει το κέντρο δεν θεωρείται πως αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

Κίνα: 17 «εισαγόμενα» κρούσματα σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 17 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έναντι 12 την προηγουμένη, στην ηπειρωτική Κίνα.

Όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», διευκρίνισε, αναφερόμενο σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 14 από 10 μία ημέρα νωρίτερα.

Είκοσι άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Νοσηλεύονται ακόμη 311 ασθενείς, ένας σε σοβαρή κατάσταση, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.398 μολύνσεων.