Στη διάρκεια επιχείρησης καταστολής από μέρους των αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και μετά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου 2013, περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, σκοτώθηκαν όπως αναφέρει μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της την οποία πραγματοποίησε με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

«Περίπου 250» πολίτες και 6 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην επαρχία της Κατάνγκα, στα νοτιοανατολικά, και «περίπου 71» πολίτες στην Κινσάσα, δήλωσε σήμερα η Σιλβέν Λουμού, εκτελεστική γραμματέας της Ομοσπονδίας των Ψηφοφόρων (LE), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλος της FIDH.

«Ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός γιατί υπάρχουν άνθρωποι, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες που αυτή τη στιγμή αντιπαραβάλλουμε, που ρίχθηκαν στο ποτάμι του Κατάνγκα. Εξάλλου υπάρχουν άνθρωποι και σε ομαδικούς τάφους», πρόσθεσε η ίδια.

Στις 30 Δεκεμβρίου στην Κινσάσα, έπειτα από μια ομηρεία στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, πυρά ακούστηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Ντζίλι και το αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού.

Στο Λουμπούμπασι και το Κολουέζι, στην επαρχία Κατάνγκα, ακούστηκαν επίσης πυρά. Στο Κίντου, στην επαρχία Μανιέμα, στόχος ήταν το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο τελικός απολογισμός «αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης» ήταν «103 νεκροί, μεταξύ των οποίων 95 τρομοκράτες και 8 στρατιώτες». Επισήμως, κανένας πολίτης δεν αναφέρεται μεταξύ των θυμάτων.

Οι δράστες δήλωσαν ότι είναι υποστηρικτές του πάστορα Τζόζεφ Μουκουνγκουμπίλα Μουτόμπο, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2006 τις οποίες κέρδισε ο νυν πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό Τζόζεφ Καμπίλα.

Ο Μουκουνγκουμπίλα, που είναι σφοδρός αντίπαλος του Καμπίλα, βρίσκεται πλέον αυτοεξόριστος στη Νότια Αφρική.

Στις 15 Μαΐου οι νοτιοαφρικανικές αρχές τον κράτησαν για μερικές ώρες βάσει ενός «εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης του Κονγκό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος του πάστορα.