Όλα δείχνουν πως ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο μεγάλος νικητής στην εκλογική μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ και το μόνο που απομένει, είναι να… ανοίξει και επίσημα την πόρτα του λευκού Οίκου, ώστε να γίνει ο νέος του ένοικος. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε το προβάδισμα σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες που η καταμέτρηση συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι πρέπει να γίνει κάτι συνταρακτικό για να ανατραπεί το αποτέλεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα απευθυνθεί απόψε στους Αμερικανούς πολίτες, όπως ανέφερε μια πηγή του επιτελείου του, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπάιντεν μπήκε μπροστά σήμερα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια, ενώ εξακολουθεί να προηγείται και σε Αριζόνα και Νεβάδα. Πάντως, στην πρώτη από τις πραναφερθείς πολιτείες θα γίνει επανακαταμέτρηση, καθώς η διαφορά στις ψήφους είναι πολύ μικρή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο 77χρονος πολιτικός δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές, όμως νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι «προφανές» ότι «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο.

Νέα καταμέτρηση στην Τζόρτζια, λόγω της μικρής διαφοράς

Όπως προαναφέρθηκε, δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια οι Αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Διατηρεί το προβάδισμά του στην Αριζόνα ο Μπάιντεν

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται σε 43.779 ψήφους.

Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη, έχει καταμετρηθεί το 92,25 των ψήφων και ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,9% έναντι 47,7% του Τραμπ.

Οι δικαστικές προσφυγές από πλευράς Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος απειλεί από την πρώτη νύκτα μετά την ψηφοφορία ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να εξηγήσει επί ποίας βάσεως θα το κάνει αυτό.

Στην πράξη, οι δικηγόροι του έχουν καταθέσει πολλές προσφυγές σε πολιτειακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στο Γουισκόνσιν, όπου ζητούν νέα καταμέτρηση των ψήφων.