Θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στο δρόμο

Ακόμη αυστηρότερη γίνεται η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Αυστραλία


ΚΟΣΜΟΣ
9:30
15/05/2014
Θα απαγορεύσουν το κάπνισμα και στο δρόμο
1
loading

Ούτε στο δρόμο, ούτε στο πεζοδρόμιο δεν θα επιτρέπεται να καπνίζουν οι Αυστραλοί, μιας και η Μελβούρνη θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα έως το τέλος του 2016 σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Η πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων είχε επιβάλει δοκιμαστικά απαγόρευση του καπνίσματος σε μια από τις πιο γνωστές συνοικίες της, την Κόζγουεϊ.

Ο Ρίτσαρντ Φόστερ, δημοτικός σύμβουλος, είπε σήμερα πως υπάρχει «μαζική υποστήριξη για την επέκταση και σε άλλες ζώνες του πειράματος αυτού, δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας που είχε στην Κόζγουεϊ». «Πιστεύω ότι θα προσελκύσουμε κόσμο στη Μελβούρνη αν γίνουμε μία από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο απαλλαγμένες από καπνό», πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Fairfax.

Σύμφωνα με το σχέδιο του δήμου, οι διαβάτες, οι πελάτες υπαίθριων χώρων εστιατορίων και ακόμη και οι εργάτες στα εργοτάξια δεν θα μπορούν πλέον να ανάβουν τσιγάρο στο κέντρο της πόλης, εκτός αν βρίσκονται μέσα σε καταφύγια κατασκευασμένα για τους καπνιστές.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά, ως το τέλος του 2016, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σ' ένα μεγάλο μέρος της πόλης, διευκρίνισε ο δήμαρχος Ρόμπερτ Ντόιλ.

«Αν μπορέσουμε να αποδείξουμε στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, όπως κάναμε με τους ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων, πως αυτό δεν θα απομακρύνει τους πελάτες [...] τότε θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, βήμα με βήμα», δήλωσε προς την εφημερίδα «Herald Sun».

Η Αυστραλία έχει ήδη μια αντικαπνιστική νομοθεσία που είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τους άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους και τα τσιγάρα πωλούντα σε ολόιδια πακέτα, όπου αλλάζει μόνο το όνομα της μάρκας και τα οποία φέρουν εμφανέστατα μηνύματα που υπογραμμίζουν τους κινδύνους από το κάπνισμα.

Από 50% κατά τη δεκαετία του 1950, το ποσοστό των καπνιστών στην Αυστραλία έχει μειωθεί σήμερα στο 15% και οι δημόσιες αρχές έχουν στόχο να το μειώσουν στο 10% μέχρι το 2018.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar spyrky

    Η \"τριτοκοσμική\" Γκάνα, έχει απαγορεύσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους από τον Ιούνιο του 2013!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει