Η κατάσταση, που παρατηρείται με την εξάπλωση της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού στην Ρωσία, βρίσκεται υπό έλεγχο παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η πανδημία εξελίσσεται, συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι πράγματι αρκετά τεταμένη, αλλά είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί νωρίτερα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την κινητοποίηση του συστήματος υγείας.

Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να λεχθεί κατηγορηματικά ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας στην Ρωσία, τονίζοντας ότι «για ευνόητους λόγους, ακριβείς προγνώσεις δεν μπορούν να γίνουν».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι σε μερικές περιοχές υπάρχουν ελλείψεις, κάτι που γνωρίζει ο πρόεδρος και ήδη έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα άμεσης ανταπόκρισης σε τέτοιους είδους ελλείψεις.

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προγνώσεις του Κρεμλίνου στο θέμα της πανδημίας, ο Πεσκόφ απάντησε ότι «πάντα ελπίζουμε για το καλύτερο και ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». «Η κατάσταση είναι γενικά ανησυχητική . Και εδώ δεν πρέπει να ασχολούμαστε γενικά με κάποιες περιγραφές, αλλά να στηρίξουμε γενικά το δικό μας σύστημα υγείας , πράγμα που γίνεται» , πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία σύμφωνα με τον Πεσκόφ , στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, στηρίζεται στην δική της εμπειρία , την οποία απόκτησε την άνοιξη, αλλά αξιοποιεί και την εμπειρία των άλλων χωρών.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί του Ρώσους πολίτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό που δεν είναι αναγκαία , λόγω της εξαιρετικά δυσχερούς κατάστασης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Τη σχετική δήλωση έκανε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Λόγω της άκρως μη ευνοϊκής υγειονομικής και επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στον κόσμο, απευθυνόμαστε εκ νέου στους πολίτες μας ζητώντας τους στο μέτρο που είναι δυνατόν να αναβάλουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό που δεν είναι αναγκαία και να τα προγραμματίσουν για αργότερα, όταν η κατάσταση με τον κορονοϊό αρχίσει να σταθεροποιείται», δήλωσε η Ζαχάροβα.