Ένας από τους 33 διασωθέντες Χιλιανούς μεταλλωρύχους, ο Έντισον Πένα, προσεκλήθη από τους διοργανωτές του Μαραθωνίου δρόμου της Νέας Υόρκης να συμμετάσχει στον αγώνα της Κυριακής και ο ίδιος σκέπτεται σοβαρά να συμμετάσχει.

«Θέλει 100% να συμμετάσχει», τόνισε χθες η πρόεδρος των δρομέων της Νέας Υόρκης Μέρι Ουΐτενμπεργκ.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον Πένα μόλις ενημερώθηκαν ότι εκείνος έτρεχε για να διατηρείται σε φόρμα ακόμη και μέσα στη στοά, όπου είχε παγιδευθεί επί 69 ημέρες με τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Αρχικά οι διοργανωτές είχαν σκεφθεί να του προτείνουν έναν τιμητικό ρόλο στον αγώνα, φερ’ ειπείν να κρατά την κορδέλα τερματισμού. Όμως εξεπλάγησαν όταν έμαθαν από τις χιλιανές προξενικές αρχές, ότι ο Πένα θέλει να τρέξει κανονικά στον αγώνα.

Η Ουΐτεμπεργκ τόνισε πως οι διοργανωτές του Μαραθωνίου είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν όλες τις διατυπώσεις για την μετάβαση του Πένα και εξετάζουν τους καλλίτερους τρόπους για να τον τιμήσουν.

Ο 34χρονος Πένα, επίσης θαυμαστής του Έλβις Πρίσλεϊ, έχει δεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί την κατοικία του βασιληά του ρόκ στη Γκρέισλαντ. Στα τέλη Οκτωβρίου είχε αναγκασθεί να νοσηλευθεί έπειτα από κρίση άγχους.