Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τους πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ από το 2001 υπό το πρόσχημα, σύμφωνα με τον ίδιο, μιας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια «εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ζωών».

Αυτές οι συγκρούσεις «κατέστρεψαν κοινωνίες και οικογένειες» και οδήγησαν σε «έναν πρωτοφανή εξτρεμισμό», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός σε βιντεοσκοπημένη ομιλία για μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο ΟΗΕ για την 75η επέτειό του.

“Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό”, προκειμένου να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις, πρόσθεσε ενώ ένας μεγάλος παγκόσμιος χάρτης διακρινόταν πίσω του σε σχέση με τους πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ μετά τις αντιαμερικανικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στα 75 τους χρόνια, τα δικά μας Ηνωμένα Έθνη πρέπει να επαναδεσμευτούν μαζί ενάντια στην μονομέρεια και στον πόλεμο”, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Η διαδικτυακή σύνοδος κορυφής για την 75η επέτειο του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά η διάρκεια των βίντεο, το καθένα από τα οποία ξεπερνούσε τα τρία λεπτά που είχαν αρχικά επιβληθεί, είχε οδηγήσει στη διακοπή της με αναβολή έως σήμερα, της συνέχισης και του τέλους των παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, η πλειονότητα των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα είχαν βιντεοσκοπηθεί πριν από έναν και πλέον μήνα και δεν είχαν επικαιροποιηθεί.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.