Στην ανακοίνωση ακόμη 14.162 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο προχώρησαν σήμερα (07/10) οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, αριθμός λίγο μικρότερος σε σύγκριση με τα 14.542 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Τρίτη 6 Οκτωβρίου. Επίσης, αναφέρθηκαν 70 θάνατοι ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται στο Λονδίνο και άλλες περιοχές, αλλά ότι η προσέγγιση της κυβέρνησής του για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός συνεχίζει να είναι η σωστή.

«Η τοπική και περιφερειακή προσέγγιση σε συνδυασμό με τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παραμένει σωστή», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο, ερωτηθείς για ποιο λόγο συνεχίζουν να αυξάνονται τα περιστατικά κορονοϊού σε περιοχές όπου έχουν επιβληθεί τοπικά μέτρα lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Κοινοβούλιο το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν σε 19 από τις 20 περιοχές της Αγγλίας όπου έχει επιβληθεί τοπικό lockdown.

Η στρατηγική του Τζόνσον το καλοκαίρι, όταν τα νέα κρούσματα στη χώρα ήταν μερικές εκατοντάδες την ημέρα, ήταν να προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο τοπικές εστίες ανοίγοντας παράλληλα την ευρύτερη οικονομία.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο Γουίγκαν, στη βορειοδυτική Αγγλία, το ποσοστό μόλυνσης, που υπολογίζεται ως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, αυξήθηκε κατά 3.653% από τότε που επιβλήθηκε για πρώτη φορά τοπικό lockdown στις 30 Ιουλίου, καθώς αυξήθηκε στα 225 από τα 6.

Οι αυξήσεις σε άλλες περιοχές ήταν μεταξύ 13% και 2.241%, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών.

Μελέτη για μείωση του χρόνου καραντίνας ταξιδιωτών από το εξωτερικό

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε επείγουσα μελέτη για να διερευνήσει πώς μπορεί να μειώσει το χρονικό διάστημα καραντίνας για την Covid-19 που ισχύει για τους επιβάτες που φθάνουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

«Προχωράμε στο επόμενο βήμα για τη μείωση της χρονικής περιόδου καραντίνας ταξιδιωτών, ξεκινώντας την ομάδα κρούσης Global Travel για να ανοίξουμε τα διεθνή ταξίδια και να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας», έγραψε ο Σαπς στο Twitter.

«Η ομάδα κρούσης θα εφαρμόσει ένα σύστημα τεστ για τη μείωση της περιόδου αυτο-απομόνωσης, μαζί με ένα ευρύ φάσμα άλλων μέτρων που θα επιτρέπουν τα ταξίδια, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα ποσοστά του κορονοϊού», συμπλήρωσε.

Κλείνουν για 16 ημέρες οι παμπ και οι καφετέριες στην κεντρική Σκωτία

Επιπλέον, όλες οι παμπ και οι καφετέριες στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο θα κλείσουν από την Παρασκευή για διάστημα 16 ημερών, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών που τίθενται σε ισχύ για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 αυξάνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και σήμερα ανακοινώθηκαν 1.054 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική Σκωτία, σε μια ζώνη που περιλαμβάνει τις δύο μεγάλες πόλεις.

«Μολονότι τα μέτρα που ανακοινώνω σήμερα μοιάζουν σαν βήμα προς τα πίσω… λαμβάνονται για να διαφυλαχθεί η πρόοδος που έχουμε πετύχει συνολικά», είπε η Στέρτζον στο τοπικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προειδοποίησε, επίσης, ότι χωρίς νέα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα η χώρα θα επιστρέψει στα επίπεδα μολύνσεων που κατέγραφε την άνοιξη.

Εκτός από αυτήν την κεντρική ζώνη, οι παμπ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργούν μόνο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για να σερβίρουν φαγητό, όχι όμως και αλκοολούχα ποτά στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μέχρι τις 10 το βράδυ.

Οι περιοχές όπου θα κλείσουν τελείως αυτά τα καταστήματα (εκτός από τα εστιατόρια εντός των ξενοδοχείων) περιλαμβάνουν τη Μείζονα Γλασκόβη και το Κλάιντ, το Λάναρκσιρ, το Έιρσιρ και το Άραν, το Λόδιαν και τη Φορθ Βάλεϊ.

Η Στέρτζον τόνισε ότι οι κάτοικοι σε αυτήν την κεντρική ζώνη θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Μέχρι σήμερα, παμπ και εστιατόρια έκλειναν τα μεσάνυχτα στη Σκωτία. Οι τοπικές αρχές απαγορεύουν επίσης στους κατοίκους να επισκέπτονται άλλα σπίτια.

Ιρλανδία: Πολύ ανησυχητική η επιτάχυνση της διασποράς του κορονοϊού

Κορυφαίοι Ιρλανδοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν σήμερα ότι όλοι οι δείκτες της εξάπλωσης της Covid-19 επιδεινώνονται και ότι μια αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πρόκληση για την ιρλανδική κοινωνία τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε έναν μέσο όρο 493 κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες, μια αύξηση σε σχέση με έναν μέσο όρο 359 κρουσμάτων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, και ο δείκτης αυτός μπορεί να φτάσει τα 1.100-1.500 μολύνσεις έως τις 7 Νοεμβρίου, εάν συνεχιστεί η αύξηση, επισημαίνει η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία σε ανακοίνωση.

«Η COVID-19 εξαπλώνεται στην κοινότητά μας με πολύ ανησυχητικό τρόπο. Πρέπει να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες μετάδοσης», δήλωσε ο αρχίατρος δρ. Τόνι Χόλοχαν σε ανακοίνωσή του.