Συναντήσεις με ουκρανούς ηγέτες θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει μεταβεί στο Κίεβο.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μπάιντεν, ο αξιωματούχος είπε πως η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση «μη συμβατικών» πόρων αερίου.

Η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει ομάδες των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης το πρόσφατο μέρος της μη φονικής βοήθειας ασφαλείας που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και επιλογές για τη συνέχισή της.

«Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την κυβέρνηση για το τι χρειάζεται περισσότερο και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την επόμενη περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο, που είναι η πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης, προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη και η οποία είχε σκοπό να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση κατηγορεί την Ουκρανία ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Γίνονται βήματα, πάνω απ΄όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο, που όχι μόνο δεν τηρούν αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», είπε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η φονική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά σε μια ουκρανική πόλη η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.