Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια κορύφωση της διασποράς του κορονοϊού και δημιουργεί φόβους για ένα δραματικό σενάριο «ευρωπαϊκού τύπου», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν καλώντας τους συμπολίτες του να αδράξουν την «τελευταία ευκαιρία» που προσφέρει η μερική καραντίνα.

Οι χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν ήδη από τον Μάρτιο απολογισμούς που ξεπερνούσαν καθημερινά τα χιλιάδες νέα κρούσματα, με εκατοντάδες θανάτους μερικές φορές, αλλά ο Λίβανος είχε καταφέρει αρχικά να περιορίσει την επιδημία χάρη σε μια καραντίνα που τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο αριθμός των λοιμώξεων από την νόσο Covid-19 αυξήθηκε ωστόσο σε αυτή τη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής με την χαλάρωση των μέτρων το καλοκαίρι, φθάνοντας πλέον συνολικά τα 44.482 κρούσματα, από τα οποία 406 θάνατοι.

«Το ποσοστό μόλυνσης στον Λίβανο φθάνει κάθε εβδομάδα τα 120 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το οποίο θεωρείται κορύφωση που μας προσεγγίζει στα ευρωπαϊκά σενάρια», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Χαμάντ Χασάν, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Συγκριτικά, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στο Παρίσι ξεπερνά τα 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Χασάν, το ποσοστό θνητότητας στον Λίβανο έφθασε σε “ανώτατο όριο” 1,2% και αυτός ο αριθμός “δεν πρέπει να εκλαμβάνεται επιπόλαια”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «τελευταία ευκαιρία» την απόφαση για επιβολή καραντίνας από την Κυριακή, και επί εβδομάδα, σε περισσότερα από εκατό χωριά και τοποθεσίες.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν επίσης μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, όταν εκατοντάδες τραυματίες έσπευσαν στα γεμάτα κόσμο νοσοκομεία, και ακολούθησαν οι συγγενείς τους πανικόβλητοι.

Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στο Ιράν

Ο κορονοϊός προκάλεσε 235 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο στο Ιράν, σημειώνοντας ξανά το ημερήσιο ρεκόρ που είχε η χώρα στα τέλη Ιουλίου, και τρεις ημέρες μετά την επαναφορά στην Τεχεράνη των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η Ιρανική Δημοκρατία, η οποία δήλωσε τα πρώτα της θύματα της Covid-19 τον Φεβρουάριο, είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή.

Αυτό το ημερήσιο ρεκόρ θνησιμότητας -235 νεκροί – είχε καταγραφεί στις 28 Ιουλίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στο εξής σε 27.192 στο Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

Η κατάσταση παραμένει «ανησυχητική» στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι αρχές έχουν κλείσει από το Σάββατο έως την προσεχή Παρασκευή τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους, μουσεία, στάδια, αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστήρια, πισίνες, ζωολογικούς κήπους και καφέ, για να εμποδίσει τη διασπορά της επιδημίας στην ιρανική πρωτεύουσα.