Τι είναι οι θεωρίες συνωμοσίας QAnon που έχουν «σκεπάσει» την Ευρώπη εκμεταλλευόμενες τον κορονοϊό

«Η περίοδος αβεβαιότητας, το κλίμα άγχους, αποτελούν γόνιμο έδαφος»,


ΚΟΣΜΟΣ
21:07
14/09/2020
Τι είναι οι θεωρίες συνωμοσίας QAnon που έχουν «σκεπάσει» την Ευρώπη εκμεταλλευόμενες τον κορονοϊό
11
loading

Μέσα στην συνωμοσιολογική λάσπη που απλώνεται μαζί με τον κορονοϊό, το ανησυχητικό νεφέλωμα θεωριών συνωμοσίας QAnon, κάνει την διαδρομή της αργά και ύπουλα προς την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενο τους φόβους που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Το φαινόμενο, πολύ γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει ακόμη περιθωριακό στην Ευρώπη, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εξασφαλίσει υπερβάλλουσα προβολή.

Οι θεωρίες συνωμοσίας του νεφελώματος έχουν διεισδύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν τα σημεία επώασής της, όμως τα συνθήματά του ακούσθηκαν και κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων κατά των υγειονομικών μέτρων στην Γερμανία, το Λονδίνο, το Παρίσι.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας QAnon εξαπλώνονται στην Ευρώπη», όπου η πανδημία «χρησίμευσε ως καταλύτης», διαπίστωνε στα τέλη του Ιουλίου έκθεση του Newsguard, οργανισμού ανάλυσης των ενημερωτικών site σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Η περίοδος αβεβαιότητας, το κλίμα άγχους, αποτελούν γόνιμο έδαφος», δηλώνει γαλλική κυβερνητική πηγή, κάνοντας λόγο για μία «ακραία και ιδεολογικού χαρακτήρα παρεκτροπή».

Τι είναι η θεωρία QAnon

Η θεωρία QAnon -το όνομα προέρχεται από τον Q, έναν μυστηριώδη δημόσιο λειτουργό που υποτίθεται ότι αγωνίζεται για την ματαίωση της συνωμοσίας- καταγγέλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται από σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες είναι αναμεμειγμένες σε διεθνή παιδοφιλικά δίκτυα και επιδιώκουν την σύσταση μίας «νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».

Μόνον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ - ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν απέρριψε το νεφέλωμα QAnon, θα μπορούσε να νικήσει αυτήν την συνωμοσία.

«Πολύ αμερικανοκεντρική αρχικά, η θεωρία αυτή προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις τοπικές θεματικές», εξηγεί η Chine Labbé, διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Newsguard.

Ιστοσελίδες του QAnon στην Ευρώπη εμφανίσθηκαν στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020, αλλά η επισκεψιμότητά τους εκτοξεύθηκε με την πανδημία Covid-19 και το lockdown, επισημαίνει.

Το Newsguard, το οποίο μελέτησε sites, σελίδες και λογαριασμούς QAnon στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία, είχε καταγράψει τα τέλη του Ιουλίου περί τους 450.000 followers ή μέλη.

«Όμως, η επισκεψιμότητα αυτών συνεχίζει να αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο, με πολύ μεγάλη ταχύτητα», προειδοποιεί η Chine Labbé, αναφέροντας για παράδειγμα ένα γαλλόφωνο κανάλι του Youtube, τους DeQodeurs, που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και πέρασε από τους 21.500 συνδρομητές στις 31 Ιουλίου και 68.500 στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Περιορισμένη αρχικά σε εμπιστευτικά site ή υπό περιορισμό μετά την απαγόρευση χιλιάδων λογαριασμών από τα Facebook και Twitter, η θεωρία QAnon εξαπλώνεται σε λαϊκά sites παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και σε τοπικές ομάδες.

Προσαρμόζεται στις πολιτικές πραγματικότητες, όπως στην Γαλλία και την Γερμανία, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν και η Αγγελα Μέρκελ εμφανίζονται ως «πιόνια» του «βαθέος κράτους».

Αυτή η ευκολία προσαρμογής του επιτρέπει να αυξάνει την προβολή του. «Το QAnon είναι σφουγγάρι θεωριών συνωμοσίας. Όλα χωρούν. Από τις αντισημιτικές θεωρίες μέχρι το 5G και τις μάσκες, περνώντας από την επιστημονική φαντασία... το φάσμα απορρόφησης είναι τεράστιο» και οι διαφορετικές θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν ή μία την άλλη, σύμφωνα με τον Tristan Mendes France, που διδάσκει ψηφιακές κουλτούρες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

«Αλλά το ισχυρό σημείο αυτού του φανταστικού κατασκευάσματος είναι ότι βασίζεται στην εγκληματικότητα κατά των παιδιών. Αν θέσετε σε αμφισβήτηση τον αγώνα τους, υποστηρίζετε την παιδοφιλία», λέει.

«Αντί να ασχολείσθε με όσους εναντιώνονται στις μάσκες, ασχοληθείτε με τα δίκτυα της παιδοφιλίας, με τους παιδόφιλους γιατρούς», απάντησε, για παράδειγμα, στους δημοσιογράφους μία Γαλλίδα γιατρός στην σελίδα της στο Facebook.

Ορισμένες «προσωπικότητες» στην Ευρώπη διαφήμισαν θέσεις του QAnon, όπως ο γερμανός τραγουδιστής Xavier Naidoo ή ο Attila Hildmann, ένας vegan μάγειρας που συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά της μάσκας στο Βερολίνο στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τραγουδιστής Robbie Williams υιοθετούσε τον Ιούνιο την θεωρία Pizzagate, πρόδρομο του QAnon, σύμφωνα με την οποία, μία πιτσαρία στην Ουάσινγκτον χρησιμεύει ως κρησφύγετο μίας ελίτ παιδόφιλων Δημοκρατικών...

Έντονη η ανησυχία

Οι γέφυρες με την άκρα δεξιά ανησυχούν τους ειδικούς. Αυτό είναι πραγματικότητα στην Γερμανία, όπου η θεωρία κερδίζει έδαφος μεταξύ των εξτρεμιστών που είναι αντίθετοι με την υποδοχή μεταναστών και των οπαδών της θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης, διαπιστώνει ο ερευνητής Miro Dittrich.

«Η σχέση ανάμεσα στην συνωμοσιολιογική και την ακροδεξιά σκηνή είναι δυστυχώς εύλογη, διότι μοιράζονται σειρά θεωριών», λέει.

Στην Γαλλία, για παράδειγμα, η θεωρία QAnon διαδόθηκε μέσω του καναλιού ενός ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του Κεμπέκ, του Alexis Cossette.

Στις ΗΠΑ, το νεφέλωμα QAnon θεωρείται από το FBI εν δυνάμει τρομοκρατική απειλή και στην Ευρώπη ως φαινόμενο που πρέπει να τελεί υπό επιτήρηση, λέει ο ερευνητής που ανησυχεί για την ζέση και τις ακραίες θέσεις ορισμένων.

«Υπάρχουν ασθενείς, αλλά ανησυχητικές ενδείξεις», λέει ο Andrea Palladino δημοσιογράφος του ιταλικού Espresso που ερευνά λογαριασμούς που συνδέονται με το QAnon στην Ιταλία και υποδεικνύει ορισμένα «ιδιαίτερα ανησυχητικά» post που κάνουν λόγο για την ανάγκη οπλισμού.

Ωστόσο, τονίζει η Chine Labbé, «μεταξύ των οπαδών της θεωρίας QAnon υπάρχουν όλα τα είδη και υπάρχουν επίσης άνθρωποι που υιοθετούν τις θεωρίες χωρίς κακή πρόθεση, που θέτουν ερωτήματα, ορισμένες φορές εύλογα, για την επιδημία».

«Υπάρχουν εκείνοι που αφήνονται τελείως στο παραλήρημα, εκείνοι που καβαλάν το κύμα και, χωρίς αμφιβολία, εκείνοι που έχουν πολιτική ατζέντα, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις. Το φαινόμενο μπορεί να εξαφανισθεί, μπορεί και όχι. Το δραματικό θα ήταν η εκμετάλλευση αυτού του είδους του ρεύματος από πολιτικά κόμματα», προειδοποιεί η γαλλική κυβερνητική πηγή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Maximosb*

  Προσωπικά τα Star Wars μου αρέσουν καλύτερα, φυσικά η πρώτη τριλογία.... Αλλά σαν τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών κανένα άλλο....

 2. avatar προς John From NY

  το αφεντικό σου ο τραμπ ηταν κολητός με τον επσταιν και ειχε παει σε πολλα \'\'παιδικά\'\' πάρτυ του, το wikileaks δημοσίευσε πριν λιγο καιρο την δηκογραφία οπου τραμπ και επσταιν ηταν κατηγορούμενοι για βιασμό ανηλίκων και πλήρωσαν πολλά μύρια για συμβιβασμό και θάψιμο

 3. avatar Στην Washington πιτσαρίες

  Στην Ελλάδα ....σουβλακερίες! ( με μπύρες σου γεννιώνται ...απορίες που συνήθως είναι .. μ......ες!) η τα σκέφτεσαι όλα αυτά απολαμβάνοντας το πιτόγυρό σου στην επίπεδη γη, συνομιλώντας με το ... δωδεκάθεο περιμένοντας τις δοκιμές των υπερόπλων τους! Η μάσκα ειναι περιττή γιατί ενισχύει τις βλαβερές επιδράσεις του 5G στον ήδη ταλαιπωρημένο εγκέφαλό σου , από το διάβασμα των επιστολών του Ιησού, που κατείχε πολιτικός αρχηγός και στις διέθεσε για να σε σώσει! Και πρόσεχε ,;γιατί καραδοκεί πιο πέρα, η σωτήρια εφαρμογή των φορονόμων του Αλέξη και της παρέας του! Έρχεται να σε ... ξανασώσει!

 4. avatar Rip

  Λογοκρισία, από πότε το [...] που έκοψες αποτελεί απρεπή φράση;

 5. avatar John From NY

  Ας βγει τέλος πάντων κάποιος να πει πως εξαφανίζεται τόσα παιδιά εδώ Αμερική. Τελικά θα μάθουμε ποιοι πήγαιναν στον Epstein? Ο Bill για πόσο θα είναι ακόμα έξω? Οι celebrities είναι σε δίκτυο πεδαιραστιας ή όχι? Απλή ερώτηση κάνω αν ξερει κάνεις να μας πει. Αν δεν είναι τότε μια χαρά! Το ότι οι πολιτικοί εχω πληρώνονται κανονικά από τις επιχειρήσεις είναι και γνωστώ και νόμιμο άρα για ποιες σκοτεινές δυνάμεις μιλάμε αφού τα περνούν κανονικά και φανερά!

 6. avatar MEGABARBERIS

  Απο ολο το αρθρο κραταω την περιγραφη του κοροδοιου απο πανδημια σε επιδημια...

 7. avatar Rip

  Ο Κούλης, όπως ομολόγησε ο ίδιος στη Βουλή, συνομιλεί με εξωγήινους στον Υμηττό!
  Μήπως είναι το[...];

 8. avatar Rip

  Ο Κούλης, όπως ομολόγησε ο ίδιος στη Βουλή, συνομιλεί με εξωγήινους στην Υμηττό!
  Μήπως είναι το [...];

 9. avatar Κάποιο

  ρόλο και σκοπούς έχουν και αυτοί... Ίσως (ή πολύ πιθανό) για να εξυπηρετούν συμφέροντα κ.ά.

 10. avatar Σκύλος

  Μισό μισό μισό, μην τα μπερδεύουμε όλα μαζί... για το 5G έχουν γίνει πειράματα και έχουν αποδειχτεί πράγματα, για τον covid τι ακριβώς έχει αποδειχτεί; Ότι δεν υπάρχει;

 11. avatar Stevan

  Κι εμείς rpg παιζουμε, αλλά δεν τα πιστευουμε κι ολας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει