Μέρκελ: Παραμένουμε αποφασισμένοι για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2

«Οι κυρώσεις που επιβάλει η Ουάσιγκτον πέραν της επικράτειας των ΗΠΑ, δεν είναι νόμιμες»


ΚΟΣΜΟΣ
7:00
02/09/2020
Μέρκελ: Παραμένουμε αποφασισμένοι για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2
6
loading

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε χθες Τρίτη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη χώρα της, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ματαιώσει το σχέδιο.

Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εκλογική της περιφέρεια, στη βόρεια Γερμανία, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε εταιρείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με τον αγωγό αυτό στη Βαλτική, ο οποίος, αφού ολοκληρωθεί, θα επιτρέπει απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου στη γερμανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

«Δεν θεωρούμε αυτές τις εξωχώριες κυρώσεις, δηλαδή (τις κυρώσεις) που εφαρμόζονται πέραν της επικράτειας των ΗΠΑ, νόμιμες», τόνισε η Μέρκελ, η οποία εκφράστηκε στην πόλη Στράλζουντ.

Ο αγωγός Nord Stream 2 θεωρείται σημαντικό έργο για την οικονομία του ομόσπονδου κράτους του Μεκλεμβούργου-της Δυτικής Πομερανίας, δηλαδή της εκλογικής περιφέρειας που εκπροσωπεί η Άγκελα Μέρκελ.

Για παράδειγμα, οι σωληνώσεις που χρειάζονται στην τρέχουσα φάση του έργου αναχωρούν από το μικρό λιμάνι της Σάσνιτς. Ενώ, αφού ολοκληρωθεί το έργο, το ρωσικό αέριο θα τροφοδοτεί την παραθαλάσσια πόλη Λούμπμιν.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όμως ερίζει ότι ο αγωγός θα αυξήσει αυτήν που αποκαλεί την εξάρτηση της Γερμανίας καθώς επίσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια ενέργειας, δίνοντας στη Μόσχα μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της Γηραιάς Ηπείρου, αφού θα είναι σε θέση να απειλήσει ότι θα κόψει την παροχή.

Επικριτές της κυβέρνησης του Τραμπ θεωρούν πως αυτό που προσπαθεί να επιτύχει στην πραγματικότητα είναι να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, σε τιμή πολύ πιο υψηλή από αυτή του ρωσικού αερίου.

Η Ουάσιγκτον άρχισε πέρυσι να επιβάλλει κυρώσεις στο έργο του Nord Stream 2, βάζοντας απευθείας στο στόχαστρο όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

Τον περασμένο μήνα, τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απηύθυναν επιστολή στον οργανισμό διαχείρισης του λιμανιού της Σάσνιτς για να τον προειδοποιήσουν ότι ενδέχεται να γίνει στόχος «συντριπτικών» κυρώσεων διότι προμηθεύει με αγαθά, υπηρεσίες και υποστήριξη την κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό. Οι λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το λιμάνι σε οικονομική καταστροφή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Γερμανία-ΗΠΑ

  Ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ στη Γερμανία, το κάνει η Γερμανία στις μικρότερες χώρες.Πολιτικό νταβατζηλίκι.Σε συμμάχους μιλάμε.Αυτό το ονομάζουν συμμαχία...

 2. avatar Βίλη

  Πριν ακόμα φτάσει η μπάλα σ’ εσένα, πρέπει να έχεις καταλήξει τι θέλεις να κάνεις μ’ αυτήν. Όσες φορές είχα δύο επιλογές στο μυαλό μου, τελικά έχανα την ευκαιρία.
  Κρίστο Βαζέχα.

 3. avatar Κούκος διπλός

  Εμάς γιατί μας απαγορεύσατε τις εξαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη Ρωσία , όταν την είχατε σε εμπάργκο για την Ουκρανία κ. Μέρκελ ;
  Τα ροδάκινα π.χ εμείς τα πετάξαμε , ενώ οι παραγωγοί μας θα βγάζαν ζεστό χρήμα , εν μέσω μνημονίου ...
  Η Γερμανία είναι Γ´ Ράιχ και τάφος της ΕΕ !!!

 4. avatar Άσπρομαυρος

  Κάτι μου θυμίζει με έναν άλλο αγωγό που λεγόταν south stream...

 5. avatar Το εμπάρκο για τα αγροτικά προιόντα ισχύει ή όχι;

  Κι αν ισχύει, (που ισχύει) ποιός ο λόγος; Μήπως για να πηγαίνουν κάτω του κόστους στη Γερμανία; Ή για να ωφεληθεί η Τουρκία και απο αυτό;

 6. avatar Ωραίοι οι Γερμανοί

  Όταν άλλες χώρες τις Ευρώπης κάνουν συμφωνίες με την Ρωσία τους βάζει κατσαδα και τους απειλεί κυρώσεις αλλά για αυτήν κανένα πρόβλημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει