Όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών που προκάλεσαν οι σφοδρές πλημμύρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν σήμερα (27/08) να αναζητούν τα πτώματα που παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 162. «Όλη η οικογένειά μου χάθηκε», είπε ο Αμπντούλ Γαγιόρ, του οποίου δέκα συγγενείς έχασαν τη ζωή τους στην πλημμύρα στην πόλη Σαρικάρ, βόρεια της Καμπούλ, ενώ ένας ακόμη φέρεται ως αγνοούμενος.

Ο άνδρας, που εργάζεται στην πρωτεύουσα της χώρας, έσπευσε στην Σαρικάρ για να αναζητήσει την οικογένειά του, πριν ανακαλύψει ότι το σπίτι του είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Εξοπλισμένοι με φτυάρια και τσάπες, οι κάτοικοι βοήθησαν σήμερα στις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης, απομακρύνοντας τα συντρίμμια καθώς αναζητούσαν πτώματα.

«Τόσοι άνθρωποι πέθαναν ή φέρονται ως αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, εδώ συντελέστηκε μια καταστροφή», δήλωσε ο Σαφιουλάχ Σαφί, ένας τοπικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα περισσότερα σπίτια στη γειτονιά του, στο κέντρο της πόλης, καταστράφηκαν, διευκρίνισε.

Τρόφιμα και μια στέγη δόθηκαν σε σχεδόν 1.000 οικογένειες της επαρχίας Παρβάν, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Σαρικάρ, δήλωσε ο Κασίμ Χαϊνταρί, αξιωματούχος του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών, καλώντας τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα θύματα.

Ισχυρές πλημμύρες σκότωσαν επίσης δεκάδες ανθρώπους σε άλλες 12 επαρχίες της χώρας αυτή την εβδομάδα.

Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί στην Καμπούλ και 30 στη γειτονική επαρχία Καπίσα, διευκρίνισε ο Χαϊνταρί.

Οι φονικές καταστροφές από τις πλημμύρες είναι συχνές στη χώρα, κυρίως στις φτωχές αγροτικές περιοχές όπου τα σπίτια συνήθως δεν είναι γερά και είναι χτισμένα σε περιοχές που κινδυνεύουν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.