Η Νορβηγία επέβαλε εκ νέου σήμερα περιορισμούς στα ταξίδια με την Ισπανία, περιζήτητο τουριστικό προορισμό των Νορβηγών, όπου ο ιός σημειώνει μεγάλη αύξηση, ενώ χαλαρώνει τους περιορισμούς για όσους καταφθάνουν από περισσότερες κομητείας της Σουηδίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η απόφαση της βόρειας χώρας σημαίνει ότι όσοι προέρχονται ή επιστρέφουν από την Ισπανία θα υποβάλλονται από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα μόλις εισέλθουν στο έδαφος της Νορβηγίας.

Αντίθετα, η νορβηγική κυβέρνηση αύξησε σε επτά τον αριθμό των σουηδικών περιφερειών, εκ των οποίων η συνοριακή κομητεία Βέρμλαντ αλλά όχι η Στοκχόλμη, προς τις οποίες τα ταξίδια δεν αντενδείκνυνται επίσημα πλέον, αίροντας συνεπώς την υποχρέωση της καραντίνας.

Οι περιορισμοί τίθενται εκ νέου για την Ανδόρα ενώ αίρονται για την Ουγγαρία. Παραμένουν επίσης για την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όσοι διαμένουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης ή του χώρου Σένγκεν με λιγότερα από 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα μπορούν να εισέρχονται στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να τίθενται μόνοι τους σε καραντίνα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από Covid-19 στην Ισπανία αυξήθηκαν σε 30,9 ανά 100.000 κατοίκους.

Η πανδημία της Covid-19 ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό στη Νορβηγία, όπου μόνο τρεις άνθρωποι φορείς της νόσου νοσηλεύονται σήμερα, εκ των οποίων ένας σε μονάδα εντατικής θεραπείας

Συνολικά, η Νορβηγία μετρά έως σήμερα 9.085 κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων τα 255 ήταν θανατηφόρα.

Η Ρώμη επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

O Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε εντολή για να τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της COVID-19 από το εξωτερικό.

«Ο ιός δεν έχει ηττηθεί, συνεχίζει να κυκλοφορεί. Για τον λόγο αυτό, πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί», έγραψε ο Σπεράντσα στο Facebook.

Η Ιταλία, μια από τις χειρότερα πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες από τον νέο κορονοϊό, έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ανθρώπους που προέρχονται από 16 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία που μαστίζεται από την COVID-19.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προτρέπει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία

Η Γαλλία προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι αρχές πολλών περιφερειών της Ισπανίας επέβαλαν από χθες νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της πανδημίας. Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Μέσα σε διάστημα 14 ημερών, μέχρι χθες Πέμπτη, καταγράφηκαν στην Καταλονία σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα, τα μισά δηλαδή από τα 16.410 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους κατοίκους της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Αναφορικά με την κατάσταση στην Καταλονία, που παρουσιάζει επιδεινούμενους δείκτες, προτρέπουμε σθεναρά τους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκεί μέχρι να βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση», είπε ο Καστέξ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε επίσης ότι το Παρίσι είναι σε συζητήσεις με τη Μαδρίτη για να περιοριστούν οι μετακινήσεις από την Ισπανία στη Γαλλία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Καστέξ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα της Γαλλίας, με την ελπίδα να αναχαιτίσει την πανδημία. Όλοι όσοι φτάνουν σε αεροδρόμια και λιμάνια από 16 χώρες (μη ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Αλγερία) θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον νέο κορονοϊό. Όσοι βρεθούν θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. «Ξέρουμε ότι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες δεν υπάρχει στρατηγική ιχνηλάτησης και η πρόσβαση στα τεστ είναι δύσκολη, κατά συνέπεια αποφασίσαμε να γενικεύσουμε τα τεστ κατά την άφιξη των ταξιδιωτών», εξήγησε.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Καστέξ, μια πηγή της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Καταλονία εφαρμόζει πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι τοπικές αρχές συνιστούν σε όλους, ντόπιους και ξένους, να προσέχουν όταν ταξιδεύουν στην περιοχή αυτή, λόγω των αυξημένων εστιών του νέου κορονοϊού.

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις του Γάλλου πρωθυπουργού.