Σε άμεση ισχύ τίθεται στο Βιετνάμ η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νγκουέν Σουάν Πουκ, ώστε να απαγορευτεί η εμπορία άγριων ζώων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ξεσπάσματος νέων επιδημιών, όπως αυτή του κορονοϊού.

Βάσει της εντολής αυτής, απαγορεύεται η εισαγωγή ζωντανών άγριων ζώων, αλλά και προϊόντων από αυτά, κλείνουν οι αγορές στις οποίες πωλούνται και απαγορεύεται το κυνήγι, ή η πώληση τους -ακόμη και μέσω διαδικτύου- όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουλίου.

Το Βιετνάμ είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς στην Ασία παράνομων προϊόντων άγριων ζώων, όπως ελεφαντοστό και φολίδες παγκολίνων. Στη χώρα έχουν επίσης κατασχεθεί κέρατα ρινόκερων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική.

Στις 14 Φεβρουαρίου οργανώσεις προάσπισης των άγριων ζώων στο Βιετνάμ έστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση, καλώντας την «να εντοπίσει και να κλείσει τις αγορές και άλλους τόπους όπου πωλούνται παράνομα άγρια ζώα», σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν πολλές αγορές άγριων ζώων, ενώ ανθεί και το διαδικτυακό εμπόριο και σπάνια τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία.

Η Κίνα έχει επίσης δεσμευθεί να απαγορεύσει την πώληση και την κατανάλωση άγριων ζώων μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα, ενώ τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 αναφέρθηκαν σε μια σχετική αγορά στην πόλη Ουχάν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.